Betrouwbare informatie

From Samenleving
Jump to navigation Jump to search

Wij gaan het hebben over betrouwbare informatie, we denken dat dit heel erg belangrijk is want als je iets leert moet je wel zeker weten dat het waar is.

Subjectieve en Objectieve informatie[edit]

Als mensen het hebben over betrouwbaarheid bedoelen ze hiermee dat de lezer erop kan vertrouwen dat de informatie waar en inhoudelijk is. Dit is erg belangrijk voor nieuws en de media. Je hebt subjectieve informatie en objectieve. Serieuze kranten en tijdschriften geven meestal objectieve informatie. Als iemand zijn persoonlijke mening geeft is het subjectieve informatie. Subjectieve informatie is dus niet altijd te vertrouwen, want het is op meningen gebaseerd. Subjectieve informatie is meestal eenzijdig en laten maar één kant van het verhaal zien.

Hoe herken je betrouwbare informatie?[edit]

Websites van de overheid en van gezondheidsites zijn meestal onafhankelijk. Ze worden niet betaald of beloond om fictieve informatie te vertellen. Kijk of jou informatiesite niet te oud is, zodat je actuele informatie hebt en niet dingen aanleert die niet meer in de wet staan of gelden. Een ervaring of een mening is geen bron, het is nooit wetenschappelijk onderbouwd en dan kunnen ze gevaarlijke informatie naar buiten brengen die niet waar is.

Is de auteur van het artikel of van het stukje wel betrouwbaar?[edit]

Je kunt ook kijken naar wie de auteur is en of die auteur wel bestaat. Waar werkt de auteur, en heeft hij nog meer artikels over dit onderwerp geschreven. Je kunt ook kijken naar hoe vaak de site is gebruikt. Daaruit kan je zien hoe vaker die is gebruikt hoe beter die is. Misschien kan je ook reviews op het internet lezen over de site of auteur of die wel werkelijke dingen zegt.

Slot/samenvatting[edit]

Nu je dit allemaal gelezen hebt weet je dat je op moet letten, hoe betrouwbaar de informatie eigenlijk is. We proberen je niet te laten geloven dat alle informatie nep is, maar we willen laten zien dat je moet opletten dat niet alles wat je leest waar is. Ik hoop dat je nu beter kijkt naar informatie en bronnen die je op het internet leest.

Bronvermelding/links[edit]