Lesboek aardrijkskunde onderbouw vo

From Samenleving
Jump to navigation Jump to search
mwe
sfa
sfa
mka
mka
mka
mka
mka
mwe
mwe
mwe
nba
View from room in Bonaire cho
Sea Turtle Curacao iho
Flag Netherlands - tip
Flag Russia - tip
jpb
jpb
jpb

Contents

Burgerschap[edit]

Duurzaamheid[edit]

Bevolking en ruimte[edit]

Den Haag - Bomenbuurt[edit]

Bomenbuurt Den Haag - edk

Bomenbuurt weetjes

 • Er wonen zo 7.495 mensen,
 • er zijn ongeveer 33 straten in de bomenbuurt
 • de meeste zijn ouder dan 25
 • er wonen meer vrouwen dan mannen

LEUKSTE WIJK VAN NEDERLAND
plekken om naartoe te gaan als je in de bomenbuurt bent.

 • bibliotheek in de fahrenheit is erg leuk als je jezelf alleen voelt,
 • bij de sigarettenboer is er een snoepwinkel
 • in de lente is erg veel bloesem
 • koningsdag is altijd erg groot
 • meer/bos/speeltuin

de bomenbuurt is erg mooi en er zijn best veel bomen/planten als verwacht. er zijn ook erg veel bloemenwinkels, en huishoudende onnodige dingen winkels (wel leuke winkels ofc),

KONINGSDAG
Koningsdag is altijd erg groot bij de bomenbuurt er zijn altijd heel veel winkeltjes karretjes, kleedjes, verschillende eet plekjes, kom er vooral heen als je bent in de bomenbuurt.


MEER/BOS/SPEELTUIN
Er ligt nu sneeuw (februari 2021). Er is een bos een meer en een speeltuin, laten we beginnen met het meer het meer is erg groot en mooi, er zitten eenden, ganzen, vissen en heel soms kreeften. Nou eigenlijk bijna altijd, dan zie je ze allemaal dode kreeften naast het meer en komt er allemaal ledematen uit 0-0, best gezellig dus :D, het bos is best mooi, er zijn veel plekjes waar je huiswerk kan maken, en kan afspreken, of spelletjes spelen. (er was wel een x een zwerver, maar dat is logish want je bent in “den-haag”).

Er is ook een speeltuin, waar je kan spelen met vrienden of vriendinnen.

Globalisering[edit]

Hier komt een tekst over globalisering

Transport en vervoer (tvi)[edit]

Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd zo’n 20% van de productie wordt geëxporteerd, dat 7% van de belminuten (inclusief oproepen via internet) internationaal zijn en 3% van de mensen buiten hun geboorteland leeft. Internet heeft ervoor gezorgd dat consumenten hun producten overal kunnen bestellen, ongeacht waar deze producten vandaan komen. Dit heeft tot gevolg dat er wereldwijd producten worden vervoerd waardoor er een enorme verhoging van milieuschade is ontstaan.

Een voorbeeld hiervan is China. Nooit hebben westerse bedrijven de Chinese invloed zo sterk gevoeld als op dit moment. Sinds 2003 is het aandeel van China in de wereldeconomie 4 keer zo groot geworden: van 4 procent naar 17 procent. China is zelfs goed voor 28 procent van de wereldwijde productie. Het gevolg hiervan was goed te zien in het begin van Corona: grote Nederlandse bedrijven zoals Coolblue en Bol.com konden een paar maanden minder goed leveren omdat Chinese bedrijven dicht waren in verband met Corona.

Kijk of de tekst goed leesbaar is voor jongere leerlingen

Bronnen:

 • nieuwsbladtransport.nl
 • abnamro.nl

Arm en rijk[edit]

Eigen regio/Nederland (tvi)[edit]

Nederland is een rijk land maar ook in Nederland wonen er mensen die arm zijn en bijna niets hebben. Sommige mensen hebben zelfs geen geld om eten te kopen en moeten hun eten bij de voedselbank halen. Ook al is Nederland een rijk land, het verschil tussen rijk en arm wordt ook in Nederland steeds groter. Dat is best raar maar er is maar een kleine groep die schatrijk is in Nederland en een veel grotere groep die heel arm is.

Er is zelfs een televisieprogramma over gemaakt. Dit heet: Steenrijk, Straatarm. In dit programma ruilen twee families, de ene rijk, de andere arm een week met elkaars leven en huis. Het belangrijkste is dat zij van elkaar zien hoe de ander leeft. De rijke mensen zijn vaak verbaasd over met hoe weinig geld de arme mensen moeten rondkomen. Zij zien dan hoe het met de andere mensen, rijk of arm, gaat.

Bronnen:

 • nu.nl
 • tv programma ´Steenrijk Straatarm´

Grenzen en identiteit[edit]

Cultuur (sfa)[edit]

Cultuur is iets wat mensen zelf hebben gemaakt. Zoals voorwerpen, maar ook ideeën en wetten b.v. Het staat tegenover de natuur, die is ontstaan zonder ingrijpen van de mens. Een cultuur heeft zijn eigen waarden, normen en gewoonten. Binnen een cultuur bestaan ook subculturen, allemaal kleine groepjes die ook hun eigen cultuur hebben. Kenmerkent is dat het door mensen (generaties) word doorgegeven, b.v. met boeken of opvoeding.

Cultuur wordt ook wel gezien als de gewoontes en gebruiken van een volk. in nederland hebben we b.v. koningsdag en op 27 april, en in noorwegen de nationale feestdag (dan herdenken ze in 1814 in Eidsvoll dat de overeenstemming werd bereikt over de officiële grondwet). bij koningsdag verkopen wij spulletjes, en in noorwegen lopen ze een fanfare door hun dorp/stad. met koningsdag eten wij oranje tompoezen en dragen wij oranje kleding, in noorwegen eten zij in de ochtend met vrienden en familie, zelf gebakken brood, en roerei met gerookte zalm.

Bronnen:


KUNST EN MUZIEK IN CULTUUR (jni)[edit]

kunst bestaat al heel lang en werd ook veel gebruikt ter verering van verschillende goden ook soldaten werden vereerd door bijvoorbeeld triomfbogen te maken. Kunst is een heel breed gebied omdat kunst alleen beschouwd kan worden door iemand anders met een bepaald zicht. kunst heeft daardoor dus veel verschillende betekenissen. Rond de 17 eeuw werden vooral belangrijke mensen vastgelegd maar door de tijd waren er weer verschillende kunst stromen. en is er ook veel te zien van de armoede.

EUROPA Voordat Europa ontstond had men veel verschillende volkeren en dat zorgde voor verschillende culturen, niet alleen de verdeeldheid zorgde hiervoor maar ook de verschillende religies. in Griekenland werden veel goden afgebeeld op vazen en op gebouwen maar in portugal is het dan weer heel anders en is er een meer gebruik gemaakt van geometrische vormen op tegelwerk. Afrika vereren ook de vrouwen die het water haalt, En is veel te zien in beelden. Omdat iedereen zijn eigen geloof heeft een eigen weg gebruikt om deze te aanbidden zijn er ook heel veel beelden gemaakt om zo de duivel (geest, satan şaytan, diabolos, lasteraar etc..) te verjagen.

zo heeft een volk een eigen taal en een eigen cultuur die gewoontes creëren, en dat zorgt voor heel veel diversiteit.

ARCHITECTUUR De architectuur is een stuk veranderd, eerst was de architectuur meer gericht op leefbaarheid en later ging het steeds meer om de status. Omdat tempels belangrijk waren voor volkeren werd daar meer tijd in geïnvesteerd. In vele tempels, kerken en gebouwen is er te zien dat alles is terug te halen uit het Griekse rijk. de gebouwen uit die tijd zijn nu kunst maar werden in die tijd niet zo beschouwd. omdat de grieken al erg vroeg door hadden hoe een gebouw stevig was waren ze de een van de eerste die een huis en tempel van steen bouwden. in een groot geheel kwamen de huizen van verschillende soorten stenen een stuk later omdat er ook veel mensen waren die leefden als jager verzamelaar.

POLYFONIE In de muziekwereld is ook veel verschillende hoeken en bewegingen ontstaan doordat er meer gelaagdheid in muziek zit. nu is dat vanzelfsprekend maar dat was in de 17e eeuw heel anders. de muziek was eentonig en had dus geen meerderen stemmen. maar omdat er expres of per ongeluk hogere en lagere stemmen werden gebruikt gecomponeerd door ignace bossuyt Josquin Desprez, Jacob Obrecht en Pierre de la Rue. het woord poly (polus) = veel fonie (phone) = klank, werd uitgevonden in vlaanderen dus was pas later in de andere componenten. Omdat de Italiaanse collega´s dat nog niet gebruikte maakte de limburgse componisten een sprong naar bekendheid. en is de popmuziek die wij heden dagelijks luisteren.

VERANDERING vroeger in Nederland had de cultuur een heel ander beeld zoals dat nu ook weer veranderd is. In die tijd was er alleen geld voor de mensen die het land bestuurde, familie van het koninklijk bloed, katholieke, generaals, staatshoofden, en bijvoorbeeld filosofen dus er waren er geen mensen met minder geld die geschilderd werden. tot dat de culturele stroom weer zijn andere richting koos. toen wilde de mensen weer dat er dronkenlappen en armoede in beeld was. veel kunstenaars kozen ervoor om de arbeider te afbeelden, maar op een trotse manier. de arbeider zou blij met zijn prestatie´s moeten zijn en moest zijn werk als een eer beschouwen. in andere plekken is de kunst stroom natuurlijk weer heel anders door de normen van die cultuur. De kunst stroom verandert door de invloed van een belangrijk individu en door wat de burgers willen. zo´n iemand heeft eigenlijk net zo veel waarde als een ander iemand maar is vaak degene die mensen beïnvloed en is mogelijk bijvoorbeeld door een interessant verhaal die generatie´s wordt verteld.

bronnen -Kunstgeschiedenis na 1800 -Een duivels dilemma voor Zuid-Afrika | Trouw -Algemene & Wereldgeschiedenisboeken over Psychologie over de ... -De schilderkunst - Wikipedia -De 17de eeuw (1600-1700) - Wat is er te zien in het ... -Lesbrief kunst en commercie in de Gouden Eeuw - Museum ...

Systeem aarde[edit]

Weer (jpb)[edit]

Er zijn drie bijzondere soorten weersverschijnselen

 • Onweer
 • ijzel
 • supercel

Onweer
Onweer ontstaat door wrijving tussen sterke stijgende warme lucht en sterke dalende koude lucht. In de wolk stromen de sterk stijgende en de warm stijgende lucht vlak langs elkaar met snelheden van 100 km per uur. Door die stroming worden elektrische deeltjes meegevoerd. De deeltjes zijn negatief en positief geladen en die veroorzaken later/uiteindelijk donder en bliksem.

Donder
Donder ontstaat door de hitte van de bliksemschicht. De warme lucht van de bliksem schichtig ze uit het lijkt als of hij ontploft en dat geluid is dus donder.

Bliksem
Bliksem ontstaat in een wolk. De grond positief geladen en de bovenkant van de wolf is ook positief geladen maar de onderkant van de wolk is negatief geladen. En dan komt het, eerst komt er van uit de wolk een voorontlading (die kunnen wij niet zien) die loopt van de wolk na de aarde. vanaf de aarde komt er een vangontlading richting de wolk zodra die twee elkaar raken wordt er als het waren een kanaal gecreëerd en dan kan de hoofdlading overspringen en dan ontstaat de bliksemschicht.

Hoe ontstaat/wat is ijzel
Ijzel zijn regendruppels die zodra ze de grond aanraken bevriezen in ijs en niet meteen smelten maar aan de grond blijven plakken (bevriezen)

Normaal is het zo hoe hoger je de atmosfeer in gaat hoe kouder het wordt. In een ijzel sutiatie gaat het anders:

De lucht rond de hoogste van de wolken is onder -0C° uit we wolken komt sneeuw zodra de sneeuw in de laag komt die boven 0C° is smelten de sneeuwvlokken en blijven/veranderen ze in regendruppels. maar in deze situatie veranderen de regendruppels doordat, de lucht aan de grond onder -0C° is komen de druppels op de grond te liggen en bevriezen ze.

Supercell
Een supercell is de meest gevaarlijkste onweersbui die bestaat.

Hoe ontstaat een supercell

Een supercel ontstaat zodra er in een onweerswolk een windrichting is die niet horizontaal waait maar verticaal. De windsnelheden en richting ontwijken snel aan de bovenkant en aan de onderkant van de wolk. De koude en warme lucht zijn van elkaar gescheiden en daardoor kan een supercell het wel 24 uur volhouden. De gevolgen van een supercel kunnen Heftig zijn, zware windstoten, hagelstenen, en er kunnen tornado’s ontstaan

 1. Een plotseling verandering van de windrichting zorgert ervoor dat de lucht horizontaal of verticaal gaat draaien
 2. warme stijgende tilt de draaiende lucht op verticaal op.
 3. warme stijgende lucht begint mee te draaien en zo ontstaat er een mesocycloon

Mesocycloon
Gevaarlijkste tornado soort die er bestaat. Een mesocycloon kan een doorsnede van 2/6 diameter krijgen.

In Nederland komen tornado’s en supercellen eigenlijk nooit voor het gebeurd mis 1 x per jaar. En dat komt omdat de temperatuur verschillen niet groot in genoeg zijn maar in Amerika bijvoorbeeld wel. In Amerika komen de meeste tornado’s ter wereld voor we zo’n duizend per jaar. Het zijn vaak niet hele heftige tornado’s de meeste dat maar soms komen er natuurlijk ook wel een hele heftige tornado’s voor die op heel erg gevaarlijk zijn. We hoeven ons geen zorgen te maken want de kans dat dit in Nederland gebeurd is bijna onmogelijk.


Bronnen:

Landschappen (en menselijke activiteit)[edit]

Natuurrampen (tvi)[edit]

Natuurrampen zijn ingrijpende gebeurtenissen in de wereld die (grotendeels) worden veroorzaakt door de natuur. Er zijn zes verschillende natuurrampen: aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, cyclonen, overstromingen en extreme droogte.

Een natuurramp is een gebeurtenis die ernstige gevolgen heeft voor mensen en dieren of de natuur. Een lawine die in een onbewoond gebied plaatsvindt wordt minder snel een natuurramp genoemd dan een lawine waarbij huizen instorten en daardoor mensen onder de lawine terecht komen en overlijden.

Wat vaak voorkomt zijn aardbevingen: de wereldbol wordt bedekt door verschillende aardplaten. Deze platen bewegen, botsen soms tegen elkaar aan, of bewegen juist van elkaar vandaan. Hierdoor wordt er energie opgebouwd in de aarde en wanneer dit teveel wordt, komt er een aardbeving.

We denken altijd dat aardbevingen in verre landen voorkomen maar ze komen ook in Nederland voor, in de provincie Groningen. Dit komt doordat er naar gas wordt geboord en hierdoor gaten en scheuren ontstaan in de grond die over elkaar heen gaan schuiven.

Bronnen:

 • -
 • -
Bronvermelding ontbreekt

Water[edit]

Waterkringloop (tvi)[edit]

Hoe ziet de korte kringloop van het water er uit?

De kringloop betekent dat het water een weg aflegt in een cirkel, het blijft zo doorgaan. Het water verdampt eerst en dan worden het wolken. Als de wolken te zwaar worden dan valt er regen uit, of sneeuw, of hagel en dat komt weer op de aarde terecht. Dan verdampt het weer en gaat het hele cirkeltje weer opnieuw beginnen. Daarom heet het de waterkringloop.

Zeewater verdampt van uit zichzelf door de warmte van de zon. Er is ook een 'lange waterkringloop' dan gaan de druppeltjes op een langere reis.

Bron:

 • -
 • -
Bronvermelding ontbreekt

Overige onderwerpen[edit]

Afsluitdijk (jni)[edit]

de afsluitdijk is een hele lange dijk van wel 32 kilometer. De dijk scheidt de waddenzee en het ijsselmeer van elkaar af, En heeft als functie om stormen tegen te houden doordat er een vismigratierivier kunnen de vissen weer hun paaigebieden bereiken. En kan transpoort sneller op hun locatie komen. Dat is duurzamer en goedkoper

Cornelis Lely was een nederlandse waterbouwkundige en heeft de afsluitdijk ontworpen. meneer Lely had een plan om de afsluitdijk te laten leggen maar het kabinet vond het geen goed idee, ze twijfelde of dat nieuwe land wel genoeg geld zou opbrengen, en wilde meer geld investeren in de mogelijke 1e wereld oorlog die uit zou breken. cornelis lely besefte dat meer land meer eten zou produceren

watersnoodramp in 1916 was de eerste watersnoodramp en heel nederland stond onder water. het kabi eigenlijk is het geen dijk want een dijk schijt water van land en een dam water van water.

Bronnen:

 • -De Afsluitdijk | Straks weer klaar voor de toekomst
 • -Hoe zit de Afsluitdijk in elkaar?
 • -Resultaten voor watersnoodramp 1916
 • -Zoek in plaats daarvan naar waternoodramp 1916
 • -Stormvloed van 1916 - Wikipedia
 • -De ideeën van Cornelis Lely

Amsterdam (jpb)[edit]

Oprichting Amsterdam
Amsterdam is opgericht op 27 oktober 1275 door graaf Floris V. Toen der tijd heten het nog Amstel en was het nog geen eigen stad omdat, het onder de bisdom van Utrecht stond. Na jarenlang gedoe kreeg Amstel rond 1300 of 1306 zijn eigen rechten (stadsrechten).

Gouden eeuw 1575-1675

De gouden eeuw in Amsterdam heeft er voor gezorgd dat de bevolkingsgroei van 60.000 naar 200.000 inwoners is gestegen en, het heeft ook voor vier belangrijke stadsuitbreidingen gezorgd deze vonden plaats tussen 1578 en 1665. De havenstad in Amsterdam groeide ook mega snel in de handel en industrie dit was belangrijk voor Europa. Alleen Parijs en Londen hadden meer inwoners dan Amsterdam

Amsterdam 2021

Op 1814 is Amsterdam officieel de hoofdstad van Nederland en ook de grootste stad van Noord-Holland en van Heel Nederland. Amsterdam heeft een oppervlakte van 219,3 km2. Rond dit jaar leven er zo’n ongeveer 873.000 inwoners waarvan er ongeveer 5.000 in de laatste week (18-25 Januari) zijn gestorven aan COVID-19. De bevolking groei(t)/de met 9% per jaar.

Toeristen

De meeste toeristen ooit gemeten in Amsterdam is het jaar 2019 waarbij er ruim 9 miljoen mensen Amsterdam kwamen bezoeken. Het gene waar Amsterdam het meest bekend om staat zijn de grachten en de coffeeshops. Amsterdam staat op de nummer 1 van de meest toeristische steden maar dat is ook niet gek als hoofdstad zijnde. Dit jaar was er 70% minder toerisme is in Neder maar dat heeft natuurlijk te maken met het Corona virus.

AFCA Ajax

AFCA Ajax werd opgericht op 18 maart 1900 en is de beste club van Nederland. Sinds de oprichting van de Eredivisie in 1956 speelt Ajax vanaf dat moment alleen nog maar op het hoogste niveau van Nederland. Ajax won in totaal 74 prijzen en is de huidige kampioen in De Eredivisie met 34 landstitels.

Nederland:

Landskampioenschap 34x KNVB Beker 19x Johan Cruijff Schaal 9x

Europa:

Europacup I / Champions League 4x Europacup II 1x UEFA Cup 1x Europese Supercup 3x Wereldbeker 2x

De laatste prijzen die tot nu toe gewonen zijn werden allemaal benut door Ajax. Halverwege 2020 in maart werd de Eredivisie stop gezet vanwege Corona

Landskampioenschap 18/19: Ajax KNVB Beker 18/19 Ajax Johan Cruijff Schaal 19/20 Ajax


Bronnen:

Den Haag (rpl)[edit]

Den Haag geschiedenis Oudheid en Romeinse tijd
In het Haagse gebied gingen mensen al heel vroeg wonen. Toen heette die plek nog geen Den Haag. De meest oudste archeologische vondsten bonden ze op het Binnenhof. Die spullen kwamen ongeveer uit de tijd circa 300 v.Chr; in 1912 werd bij de verbouwing van het Grand Hotel aan de Lange Poten een vuurstenen vuistbijl gevonden. Rond het begin van onze jaartelling werd het gebied bij de zee van Den Haag bewoond door een Germaanse stam Cananefaten.

Vroege Middeleeuwen
Er is bijna niks bekend over de geschiedenis van Den Haag in de vroege middeleeuwen. Maar het is wel bekent dat er in op die plek toch wel mensen leefden. In de Solleveld duiden en Ockenrode in het zuidelijke stukje van Den Haag werd een Merovingisch grasveld uit de 6e of 7e eeuw gevonden. Met onderin een wapengraf [plek waar wapens werden gelegd als ze niet werden gebruikt voor een oorlog] en een graf met de vorm van een boot. Rond de Hoge Middeleeuwen werden fundamenten [dijken] om de stad gelegd. De rest van het ontstaan van Den Haag is eigenlijk nog niet bekent.

Waar ligt Den Haag?
Den Haag ligt naast Scheveningen en Rijswijk maar ook dicht bij Delft, Gouda en Wassenaar. Heel veel mensen die in Den Haag wonen gaan vaak in de zomer naar het strand om lekker te zonnen of om te gaan zwemmen.

Bronnen: https://www.wikipedia.nl/DenHaag

 • -
 • -
Bronvermelding ontbreekt

Rotterdam (mka)[edit]

Rotterdam Is een hele grote havenstad aan het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. Met ongeveer 660,000 inwoners. Het is de op een na grootste stad van Nederland van het inwoneraantal, na Amsterdam. Rotterdam heeft deze naam gekregen, omdat daar een rivier, de Rotte als naam heeft.

De haven van Rotterdam was heel lang de grootste ter wereld en is nog altijd de grootste en belangrijkste van Europa. Dat komt omdat de haven daar wel 40 kilometer lang is. Sinds die tijd zijn er ook een aantal dingen veranderd, dat komt door een bomaanslag in 1940. De haven heeft Rotterdam toen weer herbouwd.

Leuke uitspraken in Rotterdam: 1. Een bakkie pleur = Een kopje koffie. 2. Liggen matten = Vechten. 3. In je niksie lopen = Zonder broek aan lopen. 4. Je bek een douw geven = Zomaar iets zeggen. 5. Dat is toch geen porum = Dat is toch geen gezicht.

Bronnen:

Barcelona (cho)[edit]

Barcelona is net niet de grootste stad van spanje, de hoofdstad Madrid telt net iets meer inwoners dan Barcelona. Barcelona heeft namelijk 1.620.809 inwoners en Madrid heeft er iets meer dan 3 miljoen. Het verkeer is daar heel druk maar door de grote hoeveelheid verkeerslichten is het goed overzichtelijk.In barcelona heb je ongeveer 130 buslijnen en 40 nachtbuslijnen er zijn 4 tramlijnen er zijn negen stads metros.

Ze hebben ook een voetbal club genaamd: Fc Barcelona. De voetbalclub heeft 95 trofeeën. Het is de meest succesvolle club van Spanje.

Weetjes:

Fc Barcelona heeft het grootste stadion van heel Europa genaamd:Camp Nou biedt onderdak aan bijna 100.000 toeschouwers.

Gustave Eiffel ging kijken of misschien de Eiffeltoren in Barcelona. (Dit was rond 1880). Maar toen de Catalanen de plannen bekeken vonden ze het maar niets. (De Catalanen zijn de mensen die daar woonden).

De drukste straat van Barcelona is Avenida Portal de l’Angel is met ongeveer 3.500 bezoekers per uur.

De oudste markt van Barcelona is de Mercat de Sant Josep. Deze is in de dertiende eeuw al opgericht op de Ramblas. De Ramblas is een straat is Barcelona van ongeveer 1,2 Km lang.

Bronnen:

Denemarken (mwe)[edit]

De leukste weetjes van Denenmarken…

 1. Denenmarken is ook een fiets land net als Nederland.
 2. Denenmarken heeft drie keer het Eurovisiesongfestival gewonnen. Eén keer in 1963, één keer 2000 en en één keer in 2013.
 3. Denenmarken is een land in Europa. Het is een schiereiland en schijt de Noordzee en de Oostzee.
 4. Denenmarken is eigenlijk een heel groot land. Groenland, de Faeröer en Bornholm zijn van Denenmarken. Ook op de Noordpool heeft Denemarken een claim.
 5. Denenmarken heeft wel een konings huis maar die is voor de leuk net als ons. het heeft een regering met één kamer.
 6. Onze koning en koningin zijn in 2015 naar Samsø geweest en de Deense troonopvolger Frederik en zijn vrouw Mary gingen ook mee op excursie. De burgemeester van dit eiland is een Nederlander en die heeft de rondleiding gegeven.
 7. De Deense vlag is de oudste vlag die nog gebruikt wordt van de hele wereld.
 8. In Denenmarken is het gewoon om een zwembad te hebben. Zelfs in vakantiehuisjes hebben ze zwembaden.
 9. Sinds 1513 heten de Deense koningen afwisselend Christian en Frederik.
 10. Eeuwen geleden ongeveer in de 8e tot de 11e eeuw was Denenmarken één van de machtigste landen van de wereld samen met Noorwegen en Zweden. Dit komt door de Vikingen.
 11. Denenmarken is wel lid van de Europese Unie, maar heeft wel een eigen munt “de kroon”.
 12. Denenmarken bestaat uit 1419 eilanden. Daar van hebben 443 eilanden een naam.

Bronnen:

Engeland (rpl)[edit]

Engeland (het verenigd koninkrijk): In het verenigd koninkrijk zijn vier staten: Noord-Ierland, Schotland, Engeland en Wales. Dit maakt hun dus samen het verenigd koninkrijk. Van deze staten is Engeland het gebied met de meeste inwoners. Het is om het zuidelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, aan de westkant grenzend Wales in het noorden aan Schotland. In 2019 had Engeland ruim 56,3 miljoen inwoners.

Geloven en details van Engeland: De hoofdstad van Engeland is Londen. In Engeland hebben ze verschillende geloven: Christelijk, waaronder: Anglicaans, rooms-katholiek en Methodisten. Er zijn zo’n 31.480.000 mensen die daarin geloven. Van de Islam geloven er zo’n 2.660.000. En van het Hindoeïsme geloven er ongeveer 806.000. En bij de Sikh ongeveer 420.000. En van de Joodse mensen geloven er zo’n 261.000. Er zijn natuurlijk ook nog andere geloven en daar geloven zo ongeveer 228.000 mensen in.

Talen: In bijna heel Engeland spreekt iedereen Engels.

Feestdagen: In Engeland zijn er natuurlijk ook feestdagen dat zijn: Nieuwjaar 1 jan. st. Patrick’s day 17mrt. Goede vrijdag 2 apr, Tweede paasdag 5 apr. Early May Bank 3 mei. Spring Bank holiday, 31 mei. Slag aan de Boyne 12 juli. Summer Bank holiday, 2 aug. Summer Bank Holiday, 30 aug. st. Andrew’s Day, 30 nov, Tweede kerstdag, 26 dec.

Bronnen:


Bronvermelding ontbreekt

Finland (rpl)[edit]

Finland heet officieel de Republiek Finland. Het is een staat in Europa en ligt in Scandinavië. En heeft 5.571.665. Inwoners.

Gewoontes en informatie Finland
De Finnen zijn vaak rustige en gesloten mesen, maar als je bevriend met ze bent zijn ze juist heel open en vriendelijk.ruim 80% van de bevolking van Finland woont in de stad. Finland is een dunbevolkt land. Met Pasen is de traditie dat kinderen verkleed langs de deuren gaan. Ze geven narcissen en in ruil daarvoor krijgen ze snoep. Wat men ook doet met Pasen is dat ze paasvuren maken. Net als wij in Nederland. Vroeger deden ze dit om heksen weg te houden. In Finland is ook de sauna heel populair. Met Kerst zetten de Finnen ook de kerstboom op.

Geschiedenis Finland
Zweden en Rusland hebben veel te maken met de Finse geschiedenis. Een lange tijd was Finland onderdeel van Zweden. Rusland veroverde in 1809 Finland en in 1918 is Finland onafhankelijk verklaart door Rusland. Van 1939 tot 1940 was Finland in oorlog met de Sovjet-unie, toen werd de nationale held Simo Häyhä bekent. Later kwam natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Toen was Finland bevriend met Duitsland. Dit waren ze vooral omdat ze hun eigen land weer terug wouden. Tijdens de Koude Oorlog probeerde Finland Rusland bevriend te houden om weer een nieuwe oorlog te voorkomen. In 1995 behoorde Finland toe tot de Europese Unie.

Bronnen:

 • mokkitravel.nl

Frankrijk (rpl)[edit]

Waar ligt Frankrijk?
De officiële naam van Frankrijk is de Franse republiek. Frankrijk ligt in het westen van Europa. Het is het op twee na grootste land van Europa. Frankrijk ligt tussen het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje [het westen], België en Luxemburg [het noorden], Duitsland, Zwitserland en Italië [in het oosten] en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco [het zuiden]. Corsica is ook afhankelijk van Frankrijk. Frankrijk is dus een soort van ‘’baas” van Corsica. Ook nog heel veel andere gebieden in allerlei zeeën. Vanwege de zeshoekige vorm wordt Frankrijk ook wel l’Hexagone genoemd[ dat is Frans voor zeshoek].

Geloven van Frankrijk
83 tot 88% van de bevolking van Frankrijk is Rooms- Katholiek. 2% is Protestants Christelijk, 1% is Joods en vijf tot tien % is Moslims. De overige vier procent gelooft niks.

Feesten van Frankrijk
Paasmaandag [Lundi de paques], Hemelvaartsdag[Jour de l’Ascension], pinkstermaandag [lundi de Pentecote], Nieuwjaarsdag[Jour de l’An], Dag van de arbeid[ Fete de travial], Feest van de Overwinning[ wapenstilstand 1945], Nationale Feestdag[ Fete de Nationale], Maria Hemelvaart[ Marie l’Assomption], Allerheiligen[ toussaint], Wapenstilstand 1918[ Jour de l’Armistice] en als laatste: Kerstfeest, Eerste Kerstdag[ Noel].

Bronnen:

Griekenland (cep)[edit]

Griekenland ligt in zuidoost europa het bestaat uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Griekenland grenst in het noorden (van west naar oost) aan Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. De grootste eilanden zijn Kreta, Evia, Lesbos en Rhodes. Griekenland had in 2011 10.787.690 inwoners. Griekenland is vooral bekend om hun geschiedenis ze hebben namelijk veel mee gedaan aan klassieke oudheid.

De Tweede Wereldoorlog betekende ook voor de Grieken een grote ramp. In 1941 werd het land door Italië, Duitsland en Bulgarije bezet. In die tijd zijn er 500.000 Grieken om het leven gekomen. 50.000 Grieken waren Joods even veel als in Nederland. Italië gaf zich over op 28 oktober 1940. Het lukte de Italianen niet om Griekenland te veroveren, omdat de Grieken het landschap beter kenden. Griekenland kreeg hulp van de Britten. Adolf Hitler was hier niet blij mee, omdat de Britten vanaf daar olievelden in Roemenië (werkte samen met Duitsland)konden bombarderen.

Griekenland is een land waar ze niet allemaal even rijk zijn maar ze leven daar wel prettig. Het is een bekend vakantie land waar veel Nederlanders in de vakantie heen gaan (ik ben er zelf ook al 5 keer geweest). De bekendste vakantie plaats is Kos en Rhodes. Griekenland is rond de 132.000 km² groot en er wonen bijna 11 miljoen mensen. De Griekse gerechten zijn ook erg bekend zoals de Griekse salade of bakalva dat is een toetje van bladerdeeg met veel honing het is ook erg zoet daarom eet je er meestal ook maar een. Bronnen:

Italië (mka)[edit]

Italië is een land in Zuid-Europa. Aan het noorden van dit land grenzen de volgende landen: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Het grenst ook aan een paar zeeën: de Tyrreense, de Middellandse, de Ionische en Adriatische Zee. Als je op google Italië opzoekt, zie je dat het een langwerpig land is. Daarom noemen mensen het ook wel de laars.

Inwoners
Op een grondgebied van ongeveer 300.000 km² wonen 62.402.659 Italianen (in 2020). Wat je misschien wel wist is dat de hoofdstad van Italië Rome is. Hier wonen ongeveer 4,4 Miljoen mensen. Dat is echt veel meer vergeleken met Amsterdam met 900.000 inwoners, terwijl het allebei hoofdsteden zijn. Rome is ook de grootste stad in Europa.

Leuke weetjes over Italië. 1. De naam Italië komt van de Grieken. 2. Inwoners van Sardinië leven mensen langer en gezonder dan in de rest van de wereld. (Sardinië is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee). 3. Nummer dertien is een geluksnummer in Italië. 4. Italianen eten heel veel pasta. 5. Italië heeft maar liefst drie actieve vulkanen.

Bronnen:

Londen (rpl)[edit]

Geschiedenis van Londen
De geschiedenis van Londen begint ruim tweeduizend jaar terug in de tijd. Londen kreeg veel te maken met de ziekte pest, met stadsbranden en met aanslagen. Deze stad is ook in de economie veel gegroeid. Op dit moment wordt Londen als een van de vier traditionele wereldsteden beschouwt, samen met Parijs, Tokio en New York. In 2001 had Londen meer dan zeven miljoen inwoners, het was toen de stad met de meeste inwoners van Europa!

Twee duizend jaar geleden was Londen bezet door de Romeinen. Later werd het een stad met dus meer dan zeven miljoen inwoners. De Romeinen, die Groot-Brittannië binnenvielen in 43 na Christus, hebben de eerste stad gebouwd. Ze noemden het Londinium. En het lag in een afgelegen hoek van het Romeinse Rijk. Het lag dicht bij de zee en Kun dus makkelijk naar andere landen varen. En zo kon hun economie snel groeien.

Grote gebouwen in Londen
- De bekendste gebouwen in Londen zijn: - De Big Ben , dat is een hele grote toren met een kerkklok. - Palace of Westminster is een zetel voor het Britse parlement. - British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninnkrijk. - London Eye is het grootste reuzenrad. - Hyde Park is een groot park. - Madame Tussauds is hetzelfde als die in Amsterdam maar dan met Engelse bekendheden.

En er zijn natuurlijk ook nog veel meer grote gebouwen.

Bronnen:

 • www.ditislonden.nl
 • www.wikipedia.org/London

Milaan (iho)[edit]

Economie
milaan is van Italië de tweede grootste stad na Rome. Het heeft de hoogste inkomen van Italië en is daarom een van de belangrijkste steden. Milaan is niet alleen belangrijk voor de economie van het land, maar heel veel landen van de wereld kijken op maar Milaan. Vanwege de goede reputatie in de modewereld. Mode heeft altijd al een grote rol in Italië/ Milaan gespeeld. Al in de middeleeuwen zou men al luxegoederen maken voor de rijke edel.

De Duomo
De Duomo is de grootste kathedraal van Milaan, wat zeg ik van de wereld. De bezoekers zien allemaal wat anders, de ene een soort egel. De andere vindt het op een grote bruidstaart lijken.. Maar toch is iedereen onder de indruk van dit meesterwerk. De Duomo is niet heel recent geleden gebouwd, geen honders, geen drie hondert maar vijfhonderd negenenzeventig jaar geleden hebben ze een begin gemaakt aan de bouw van de Duomo. zowel leonardo da vinci als napoleon hebben hun steentje bijgedragen aan de bouw. Het gebouw heeft meer dan drieduizend beelden en schitterende glas in lood ramen. De bouw begon al in de 14e eeuw, maar werd de 20e eeuw definitief voltooid.

Ze hebben 6 eeuwen gedaan om de Duomo te bouwen. Het dak van de kathedraal kan je vandaag de dag nog betreden, je moet alleen een kaartje kopen om toegang te krijgen. (eerdere jaren geleden kon je er gratis opkomen) De Duomo trekt veel toeristen al helemaal omdat je het dak kan betreden. Ik heb dit zelf ook gedaan. Je loopt met de trappen het dak op. En ik wilde de tredes gaan tellen dit was niet zo makkelijk als gedacht. Ik moet ook eerlijk bekennen dat dit niet gelukt is. Ten eerste duurde het naar mijn mening veel ste lang eer dat je boven bent. Ten tweede respect als je kan tellen en al die mooie beelden kan negeren, al die mooie beelde geweldig.

Bronnen:

 • www.milaanvoorbeginners.nl/de-dom-van-milaan/
 • Vakantie-ervaringen?
 • ik zelf

Moskou (tsm)[edit]

Moskou is de hoofdstad van Rusland en staat in de top 10 grootste steden van de wereld Moskou heeft 2.511 vierkante kilometer aan land. In Moskou wonen bijna 16 miljoen mensen dit is ongeveer de Nederlandse bevolking. Maar Waarschijnlijk zijn het er meer omdat er veel mensen illegaal in Moskou zijn. Moskou is eigenlijk meer bedoeld voor rijke Russen want de attractie die ze daar hebben bijvoorbeeld: Kremlin, Museum, Theaters die zijn super duur.

Geschiedenis
De eerste burgemeester van Moskou was in 1905 de burgemeester in die tijd heette Alexander Andrianov. In Rusland waren geen Tsjaars meer dat kwam door de Russische Revolutie. Eerst was Sint-Petersburg de Hoofdstad van Rusland maar uiteindelijk werd Moskou het weer dat kwam door dat Sint-Petersburg te dicht bij Finland zat.

Onderwijs
In Moskou zijn wel 1696 middelbare scholen en 60 universiteiten. De bekendste school van Moskou is het Staatsuniversiteit in Moskou daar zitten zo 31 duizend studenten op. De school is opgericht in 1705 en bestaat al langer dan 300 jaar. Er is ook een militaire school, muziekschool, etc.

klimaat
Moskou heeft een landklimaat en het regent daar heel vaak. De koudste maand van Moskou is in Januari dat is het gemiddeld per dag -6. In de zomer is het in Moskou ongeveer 20 graden terwijl het bij ons ongeveer 30 graden is. Dit komt omdat Nederland dichterbij de zon staat en Rusland verder weg ligt. Daarom is het op de Noordpool en Zuidpool ijskoud. In de maand December gaat de zon om 9 uur in de ochtend op en gaat hij al 3 uur in de middag onder.


Bronnen:

Noorwegen (sfa)[edit]

Geografie
Noorwegen is een lang en smal land, en het noordelijkste land ter wereld. In het Noorden, Westen en zuiden wordt het land omringt door water. De Barentszee, de Noorse zee, de Atlantische Oceaan, de Noordzee, en het Skagerrak dat zijn de wateren om noorwegen. Noorwegen grenst aan de Oostkant aan Zweden, Finland en Rusland. Noorwegen is 1800 m lang. Bij het smalste gedeelte van Noorwegen is de afstand tussen het eiland van de fjord tot aan Zweden 6.3 km. De kustlijn van Noorwegen is meer dan 25.000 km lang. Er zijn veel fjorden, in inhammen en eilanden. Er wonen 4.4 mensen in Noorwegen. De hoofdstad in Noorwegen is Oslo. Vroeger was Trondheim de hoofdstad van Noorwegen.Trondheim is ontstaan in 997. De koninklijke familie wordt sinds 1030 in Trondheim begraven. Trondheim verbindt zuid-Noorwegen en Noord-Noorwegen met elkaar. Bergen is ook een belangrijke stad. Pas sinds de 20e eeuw wonen er meer mensen in Oslo dan in Bergen. Bergen geeft toegang tot de zee daarmee tot Noord-Noorwegen en Europa. Ook werd er gehandeld over zee. Vis werd hier gevangen en op de markt verkocht. Bergen is de Poort naar de wereld van de fjorden.

Cultuur
De vikingen hebben een belangrijke rol gespeeld in de cultuur van Noorwegen.Dit kan je zien aan het houtsnijwerk. Ze versierde de staafkerken met snijwerken en maken ook rozen schilderijen. De cultuur van de vikingen was lang belangrijk (tot 1000 jaar na Christus). Noorwegen had een eigen oud-scandinavische mythologie. In de eeuwen daarna kwam het Christendom in Noorwegen. Koning Olav de heilige wilde dat alle mensen Christenen zouden worden. Dit lukte niet. Nu speelt het Luthers geloof een belangrijke rol. In Noorwegen is er vrijheid van geloof. De bevolking in Noorwegen is bijna overal gelijk, maar er is een kleine groep mensen die de Samen genoemd wordt. Ze hebben hun eigen cultuur en taal, helaas is er nog maar weinig overgebleven van de Samische cultuur. De mensen leven er niet meer in tenten, maar in huizen. Gelukkig maken zij nog wel Samische muziek, handwerk en klederdracht.

Geschiedenis
De geschiedenis van Noorwegen begint bij de vikingen. De vikingen leefde van 800 tot 1000 na Christus. De vikings waren goede ontwikkeling reizigers en zeevaarders. Ze zeilden langs de kust van Europa langs Ierland, Frankrijk en zelfs kwamen ze in Noord-Amerika en Canada. De vikingen maakte prachtige sieraden en mooie houtsnijwerkjes. Ze waren moedig en sluw. Ondanks vele verliezen bleven ze veroveren en ontdekken. In 872 werd Noorwegen voor het eerst keer verenigt in een koninkrijk en was toen tot 1397 zelfstandig. Daarna beleefde Noorwegen een onrustige tijd waarin ze zowel tot het Deense als het Zweedse koninkrijk behoorden. Vanaf 1814 heeft Noorwegen een eigen grondwet. In 1905 werd Noorwegen een zelfstandig koninkrijk met Hakon de 7e als koning. Toen kregen ze ook hun eigen vlag. Het parlement maakte de wetten voor het land. Aan het einden van de 19e eeuw maakte de scheepvaart de Gouden eeuw mee. De eerste spoorlijn werd aangelegd. De Noren gingen nu ook hun landbouwproducten zoals vrijt en graan verkopen aan andere landen. Na de 2e wereldoorlog en de Duitse bezetting 1940-1945 was de wereld opbouw belangrijk. Nu is Harold de 5e de koning van Noorwegen.

Natuur
Het Noorse landschap is 340 jaar geleden ontstaan. In de ijstijd lag er een 2000 meter dikke ijslaag op het Noorse landschap. Door de ijslaag kwamen er diepe kloven waardoor er fjorden ontstonden. Het Sognefjord gaat bijvoorbeeld 204 km het land in. Het Noorse landschap bestaat ongeveer 70% uit bergen, gletsjers en meren. Door de rotsige bodem kan maar 3% van het land gebruikt worden om graan of iets anders te verbouwen. Noorwegen heeft veel dieren en vogels. De enige overgebleven rendieren stam van Europa woont hier. In de uitgestrekte bossen lever elanden, reeën, herten, vossen, wolven, beren, otters en bevers. Noorwegen staat bekend om noorder zon in de zomer en in de winter het noorderlicht. Dit zijn allemaal natuurverschijnselen. Zonnewind ontstaat door zonnevlammen. Zonnewind is elektrisch geladen. Bij de aarde aangekomen botst het hoog in de poollucht met zuurstofatomen. Door die botsing ontstaan er aan de nachtzijde van de aarde groen licht wat je met het blote oog kan zien, Het Noorderlicht.

Klederdracht
In een onderzoek naar klederdrachten wordt onderscheid gemaakt tussen klederdracht en volksdrachten. Volksdrachten zijn: Kleren die uit een bepaalde streek komen. En gebruikt werden voor alledag, werkkleding en deftige kleding. De zondagse kleren zijn blijven bestaan in de klederdracht. Klederdracht heet in het Noors Bunader. De Bunader ontstond 100 jaar geleden. Aan het einde van de vorige eeuw raakte volksklederdrachten uit de mode. De Noren wilden de volksklederdrachten bewaren. Nu vinden mensen het leuk om een Bunad te kopen uit de streek waar ze vandaan komen. Ook al wonen ze in de sta jongen en ouden mensen, mannen en vrouwen dragen een Bunad. Bij de Nationale Feestdag hebben mensen allemaal een Bunad aan. Er zijn 100e verschillende Bunads. De stijl en kleur geeft aan uit welke streek je komt.

De nationale feestdag
Op 17 mei is de nationale feestdag in Noorwegen. De Noren noemen dat Syttende Mai ( is 17 mei) In 1814 werd de grondwet ondertekend op 17 mei. In Noorwegen is dat een heel groot feest. Het is een feest voor iedereen, vooral voor de kinderen. Voordat de optocht begint gaat de mensen met vrienden en familie ontbijten. Ze bakken zelf brood en doen hier roerei en gerookte zalm op. De grote mensen drinken hier een glaasje champagne bij. Daarna begint de optocht. De kinderen lopen samen met fanfares door hun stad of dorp.Alle scholen doen hier aan mee. Er komen veel mensen kijken die zwaaien met vlaggetjes en roepen “HOERA” Na de optocht gaan de kinderen weer terug naar hun school. Daar doen ze spelletjes met elkaar. In Oslo gaat de optocht langs het paleis waar de koninklijke familie op het balkon die naar iedereen zwaait. Het is een super gezellige dag voor iedereen met veel ijsjes en hotdogs.

Bronnen:

Parijs (mwe)[edit]

De hoofdstad van Frankrijk. De stad van de liefde en mode. De stad van de Eiffeltoren en van de Notre-Dame. Parijs heeft zijn naam te danken aan een stam die daar woonde, de stam heet Parissi. Nu heeft Parijs ook vele namen zoals, de stad van de mode, liefde en licht en in het zuiden van Frankrijk noemen ze het Parigots of Parigotes. De officiële naam van Parijs is Frans Paris.

De Eiffeltoren, is een toren gemaakt van trein onderdelen. Het is gemaakt door meneer Eiffel. De toren was bedoeld voor een wereldtentoonstelling en hij zal er 20 jaar blijven staan. Maar de toren trok zo veel toerisme dat hij er nu ongeveer 125 jaar staat. De Notre-Dame, is een kathedraal. De kathedraal is gebouwd in het jaar 1163. Tijdens de Franse Revolutie wat dit gebouw de Tempel van de Rede. Er waren schatten van de kerk kwijt geraakt. In 1804 is Keizer Napoleon in deze kathedraal gekroond. En heeft het opnieuw ingericht. In 2019 is de Notre-Dame in de brand gevlogen. Gelukkig hebben ze veel geld gekregen om het te herstellen.

Leuke weetjes van Parijs

 • In Parijs staat ook de Mona Lisa, in het museum het Louvre.
 • Onder Parijs liggen zo’n 2100 km aan riool leidingen.
 • Het drukste treinstation in Europa ligt in Parijs, genaamd Gare du Nord.

Bronnen:

Rusland (tsm)[edit]

Rusland heeft 142.257.519 inwoners en is het grootste land van de wereld. Rusland bevat zo 17.098.246 vierkante kilometers aan land. De president van Rusland is Vladimir Poetin en hij regeert het hele land. Rusland heeft veel steden zoals: Moskou, Sint-Petersburg, Kazan, Samara, Omsk, ect.

Geschiedenis
Vroeger leefde Rusland in een monarchie maar na de Russische revolutie werd Rusland communistisch. Het land heten toen het communistisch was de Sovjet Unie en de leiders van de Sovjet Unie zorgde dat het land veel macht kreeg.

Politiek
De president van Rusland is Vladimir Poetin en hij regeert dus het land. Rusland heeft 142.257.519 inwoners en heeft dus een groot volk. Vladimir Poetin is al sinds 2012 aan de macht. Als je in Rusland wordt gekozen als president word je zes jaar achter elkaar president in Nederland word je 4 jaar president. Vladimir Poetin gelooft in het communisme.

Klimaat
In Rusland telt voor een groot deel van het land een streng klimaat dit betekent dat het in de winter ijskoud is (de gemiddelde temperatuur is daar min 20 graden) en in de zomer heel warm is (ongeveer 30 graden boven nul). In de zomer is het daar zo warm omdat Rusland niet aan de zee ligt en het daarom niet afkoelt. IN Rusland valt ongeveer per dag in de winter 30 centimeter sneeuw. De sneeuw gaat nauwelijks weg in de winter omdat het daar super koud is hierdoor wordt heel Rusland bedekt met sneeuw. Hoe meer je naar het oosten gaat hoe warmer het wordt.


Bronnen:

Sint Petersburg (tsm)[edit]

Sint Petersburg is na Moskou de grootste stad van Rusland. Sint Petersburg ligt dus in Rusland en staat vlakbij Finland. Sint Petersburg bestaat nog niet zo heel lang want de tsaar wilde het hele land mooier maken en keek dus af bij andere landen. In 1703 stichtte de tsaar de stad op. Als je op een kaart naar Sint Petersburg kijk zie je ook dat hij best op Amsterdam lijkt. Sint Petersburg telt ongeveer 5,3 miljoen inwoners.

Geschiedenis
Vroeger was Sint Petersburg de hoofdstad van Rusland maar in 1918 werd Moskou de hoofdstad van Rusland. Dat kwam door de Russische Revolutie. Sint Petersburg kreeg steeds verschillende namen zoals: Petrograd en Leningrad. In 1991 kreeg Sint Petersburg gewoon weer de naam die hij had. De stad zou eerst gebouwd worden voor gevangenen maar uiteindelijk is het een grote stad geworden. Veel mensen gingen dood bij de bouw door ziektes.

Klimaat
Sint Petersburg heeft een landklimaat dit betekent dat het in de zomer best wel warm is en in de winter ijskoud is. Het is normaal daar als het -12 graden onder nul is. Er valt ook veel regen in de winter en ook in de zomer. Ook heeft Sint Petersburg te maken met harde wind alleen is dat minder in de zomer.

Onderwijs
Op Sint Petersburg zijn meer dan 700 middelbare scholen en meer dan 1000 basisscholen. De belangrijkste school op Sint Petersburg is de staatsuniversiteit van Sint Petersburg de school is geopend sinds 1724. Veel mensen die nu in de politiek zitten zaten op die school bijvoorbeeld Vladimir Poetin of Dmitri Medvedev de leraren op die universiteit zijn 1 van de beste leraren van Rusland.

Bronnen:

Slovenië (iho)[edit]

De taal
Het Sloveens is een zuid-slavische taal net als het Kroatisch en Servisch. Toch verschilt het Sloveens zo van die talen. Het Sloveens kent niet alle letters uit het alfabet de letters q, w, x en h zijn onbekend ze maken wel gebruik van tekens č - tsj , š - sj en ž - zj. Het Sloveens zit vrij ingewikkeld in elkaar. Slovenen spreken naast het Sloveens één of meer talen.

Geloof en cultuur in Slovenië
De meest Sloveense zijn rooms-katholieke er zijn ook nog Serisch-orthodoxen. Verder zijn er nog meer geloven zoals oud-katholiek, moslims en een klein groepje joden. In Slovenië wordt ook een soort carnaval gevierd. Op een kleurrijke manier. De laufey zijn lopers, het zijn in schaapsvellen met leren kappen waaraan veren. Koebellen en gekleurde linten zijn bevestigd. Ze rennen met luid kabaal over de straten. Het wordt gevierd als het nog winter is. De hele dag trekt er een eindeloze parade. Al springend zwaaiend en dansend met hun heupen heen en weer om zoveel mogelijk geluid te maken want ze hebben koeienbellen om hun heupen gebonden. De mannen verschijnen voor de winter en moeten aangepast voor de lengen kan beginnen.

Grotten van postonja
Slovenië bestaat al sinds de eerste steen tijd. Want er zijn spullen uit die tijd in de grotten gevonden. De grotten van postonja hoe de Slovenen het zeggen postonja jama. Deze benaming is voor een lange karstgrotten stelsel bij de plaats postonja. Maar wat is een karstgrotten stelsel? Met de term karst worden alle verschijnselen bedoeld die te maken hebben met de oplossing van kalksteen in water. De grot is de op één na grootstedruipsteengrot ter wereld met de lengte van 20.570m, dit is ongeveer 2,5 keer een voetbalveld.

De grotten zijn gevormd door de rivier pivka. Als mens is er 5,3 km grot toegankelijk voor publiek. De grotten zijn bijna elke dag geopend. Door COVID-19 zijn er ze nu tijdelijk gesloten. Het is de meest bezochte plek van Slovenië. Rondom deze omgeving bevinden zich de andere druipsteen grotten Pivka jama, Otoska jama, Planiska jama. De steensoort is een soort druipsteen, er zijn 2 verschillende soorten in het gebergte.

Een stalagmiet is een druipsteenkegel van calciet die vanaf de grond omhoog gegroeid is.Het mineraal calciet bestaat voornamelijk uit het zout calciumcarbonaat en is een van de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. Calciumcarbonaat ontstaat doordat oplosbare calcium. Stalagmieten komen voornamelijk voor in druipsteengrotten. Stalagmieten ontstaan uit het water dat afdruipt van kegels die van het dak van een grot naar beneden groeien, de zogenaamde stalactieten.

Weetjes over Slovenië

 • De huizen in Slovenië zijn heel kleurrijk.
 • In Slovenië bevinden zich meer dan 7000 grotten, waarvan bekend is.
 • Wist je dat 78% van oppervlakte van Slovenië hoger dan 700 meter ligt.
 • Slovenië is het enige land op aarde waar het woordje love in de naam voorkomt komt.

Bronnen:

 • - carnaval in Slovenië: een eeuwenoude traditie
 • - (boek) Slovenië Capitool reisgidsen
 • - (boek) Slovenië Guido Derksen
 • - cultuur Slovenië.nl
 • - belangrijken steden Slovenië
 • - reis graag Slovenië
 • - Wikipedia Slovenië
 • - mijn Slovenië.com.
 • - ik zelf
Bronvermelding ontbreekt

Spanje (nsp)[edit]

In Spanje is er een hele bekende traditie, namelijk: stierenvechten. Veel Spanjaarden zijn er trots op. Ze vinden namelijk dat het culturele activiteit is. Dat betekend dat het een traditie is. De traditie is al heel lang bekend in Spanje. De stieren die voor dat gevecht worden gebruikt hebben wel opzich een leuk leven gehad. Voordat ze namelijk moesten optreden, hebben ze 6 a 7 jaar in de wei gestaan. Zodat ze lekker kunnen eten en sterk worden voor de gevechten.

De Mensen die tegen de stieren vechten worden ook wel, torero’s. Elke torero’s heeft zijn eigen fases, dat is een soort strategie. Als eerst moet je de stier op jagen zodat hij wild word. Daarna komen er ruiters op paarden de arena in. Die ruiters steken de stieren een paar keer. Dan komt de matador, hij heeft 2 stokken in zijn hand en prikt de stier in zijn nek. Als je dan de trompetten hoort gaat het echt beginnen, de torero krijgt een mens en die moet hij proberen in de schouderbladen van de stier te steken. Zo het hart in dan is hij namelijk meteen dood.

Bronnen:

Tsjechië (rpl)[edit]

In het Tsjechië’s heet Tsjechië Cesko. Officieel heet Tsjechië de Tsjechische Republiek( Ceská rupublika). Het is een land in midden-Europa. Sinds 1 januari 1933 is Tsjechië een onafhankelijk land, dat betekent dat er geen enkel land de baas is van Tsjechië. Voor 1933 was Tsjechië deel van Tsjecho- Slowakije, Tsjechië en Slowakije in één.

Geschiedenis van Tsjechië
Vanaf de steentijd woonden er al mensen in Tsjechië. De Boii, zijn afstammelingen van de Kelten die tot 600 voor Christus in Tsjechië leefden. De landstreek de Bohemen is naar het volk Boii vernoemd. Ook de Germanen en de Romeinen hebben in Tsjechië gewoond. Bij de rivier de Donau zijn nog steeds oude Romeinse bouwwerken te vinden.

Typische gerechten zijn:

 1. Varkensvlees met noedels ( Vepro knedlo-zelo)
 2. Goulash (Gulás)
 3. Gemarineerde lendenbiefstuk (Svícková na smetane)
 4. Varkensknie (Veprové koleno)
 5. Gefrituurde haas(Smazeny Syr)
 6. Halusky

Bronnen:

 • -
 • -
Bronvermelding ontbreekt

Verenigd Koninkrijk (llo)[edit]

Het Verenigd Koninkrijk woord meestal meestal afgekort naar VK heeft rond de 65,8 miljoen inwoners. Met zoveel inwoners zijn ze niet allemaal British ook is er een deel van de bevolking: Engels, Schots en nog een klein deel is gemigreerd dus zijn ook niet British. De algemene taal is Engels ook wordt het Engels-British genoemd, er worden ook andere talen zoals Schots, Welsh en Iers gesproken.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de meeste mensen christen, er zijn ook andere religies zoals: Islamitisch, hindoeïstisch, joods en nog veel meer.

De meeste mensen met een ander geloof dan christen zijn meetsal emigranten omdat zij uit een ander land met een andere cultuur komen.

Het verenigd koninkrijk heeft veel invloed gehad op de films die gemaakt werden. Dat kwam omdat 2 britse mannen (Alfred Hitchcock en David Lean) ook waren er veel belangrijke britse acteurs, Daardoor waren veel films Engelstalig. Beroemde films die veel mensen nu nog gezien of van gehoord hebben zijn: Titanic, The lord of the rings, pirates of the en caribbean.

Elk land in het Verenigd Koninkrijk heeft zijn eigen manier van onderwijs geven. Er zijn verschillende soorten middelbare scholen, zoals een public school en een grammar school. Het onderwijs is verplicht voor kinderen van vijf tot en met zestien jaar. In het Verenigd Koninkrijk staan de twee oudste universiteiten van de Engelssprekende wereld: de Universiteit van Oxford (ca. 1096) en de Universiteit van Cambridge (1209). Deze twee universiteiten worden samen ook wel Oxbridge genoemd en worden beschouwd als zeer belangrijke scholen.

In Engeland en Schotland zijn veel sporten bedacht die wereldwijd bekend zijn geworden voetbal is een van die grote sporten. Andere populaire sporten zijn rugby, golf en cricket.

De cultuur van het Verenigd Koninkrijk is beïnvloed door veel landen, waaronder de macht als een eilandnatie, de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk als een westerse liberale democratie en de status van dit land als grootmacht. Daarnaast is zij beïnvloed doordat het land zelf een politieke unie is van vier landen die ieder hun eigen kenmerkende tradities, gewoonten en symboliek hebben behouden. Als gevolg van het Britse Rijk kan de invloed van het Verenigd Koninkrijk worden waargenomen in de taal, de cultuur en de rechtsstelsels van veel van de voormalige koloniën, met inbegrip van Australië, Canada, India, Pakistan, Ierland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Bronnen:

Afrika (mka)[edit]

Afrika is qua oppervlakte het op een na grootste continent op Aarde, want Azië is groter. Alleen als je Noord en Zuid Amerika als één continent zien dan staat Amerika tweede en Afrika derde. Het is ongeveer 30.244.050 vierkante kilometer (vasteland en eilanden samen), dat is 20,3% van de hele Aarde! Maar er wonen ook wel 1 miljard mensen daar. Dat is best wel veel, want in 2019 werden op de hele wereld 7,7 miljard mensen geteld. Dus er wonen daar één op de zeven mensen van de wereldbevolking.

De Sahara
Het is een continent met veel regenwouden, woestijnen en grasland. De Sahara is de grootste woestijn ter wereld en beslaat bijna een derde van heel Afrika. De Sahara is heel erg droog en de gemiddelde neerslag is maar 100 milliliter per jaar. Ze hebben in Afrika dus maar weinig drinkwater. De Sahara bestaat niet alleen maar uit zandduinen maar ook uit rotsachtige gebieden. Eigenlijk bestaat de Sahara maar uit 20% zandduinen en de rest is rotsachtig.

Leuke Weetjes over Afrika: 1. Er zijn 54 landen in Afrika en daar wonen 1,1 miljard mensen, dat is 15% van de wereldbevolking. 2. Het grootste eiland van Afrika is Madagaskar. 3. De langste rivier van Afrika is de Nijl, met die ongeveer 7000 kilometerland is. 4. De grootste droogste en heetste plek ter wereld is de Sahara. De woestijn is ruim negen miljard vierkante kilometer groot, het regent er bijna nooit en het kan er wel meer dan 50 graden worden. 5. Het grootste landdier is de Afrikaanse (savanne) olifant. Hij kan zo’n vier meter hoog worden en wel 7000 kilo wegen.

Bronnen:

Amerika (cep)[edit]

Amerika (cep)[edit]

De Verenigde Staten wordt ook wel Amerika genoemd. Het is een gezamenlijk woord voor zuid en noord Amerika bij elkaar. De VS heeft kleine eilanden bij zich horen liggen in de Caraïbische zee en de Grote oceaan. De VS is een van de machtigste landen ter wereld. In het zuiden grenst de VS aan mexico en in het noorden aan Canada.

Omdat de VS zo groot is zijn er veel klimaat verschillen. In Florida is er bijvoorbeeld een subtropisch klimaat en in New york is er een zeeklimaat. Er zijn zelf tijds verschillen tot wel 3 uur! De VS is vanaf 1776 onafhankelijk het was daarvoor een kolonie van de Engelsen. Vroeger noemde wij mensen die daar woonden Indianen. Zij waren daar lange tijd de baas. Ze spreken heel veel verschillende talen in Amerika omdat het zo groot is ze spreken bijvoorbeeld; Spaans, Engels, Portugees, Frans en ook Nederlands. Wat echt een van de belangrijksten dingen in Amerika is is de president verkiezing de meeste landen op de wereld kijken dat dan ook mee op een Amerikaanse zender. In 2020 was de 59ste presidentsverkiezingen die werden gehouden op 3 november 2020. Dit jaar was er alleen onduidelijkheid want de strijd ging tussen Trump en Biden en Biden had de meeste stemmen dus die werd de nieuwe president, alleen Trump was het daar niet mee eens omdat hij vond dat ze hadden valsgespeeld met de stemmen. Hij zei tegen al zijn voorstanders dat ze allemaal naar het Capitool moesten om daar te demonstreren. Hij loog want iedereen ging er heen behalve hij. Het werd een ramp want er was veel geweld gebruikt en ze zaten alles te vernielen het was heel groot nieuws. Maar Biden is nu wel de president.

Bronnen:

Teveel letterlijk overgenomen uit andere teksten.

Amerika (cep)[edit]

De Verenigde Staten wordt ook wel Amerika genoemd. Het is een gezamenlijk woord voor zuid en noord Amerika bij elkaar. De VS heeft kleine eilanden bij zich horen liggen in de Caraïbische zee en de Grote oceaan. De VS is een van de machtigste landen ter wereld. In het zuiden grenst de VS aan mexico en in het noorden aan Canada.

Omdat de VS zo groot is zijn er veel klimaat verschillen. In Florida is er bijvoorbeeld een subtropisch klimaat en in New york is er een zeeklimaat. Er zijn zelf tijds verschillen tot wel 3 uur! De VS is vanaf 1776 onafhankelijk het was daarvoor een kolonie van de Engelsen. Vroeger noemde wij mensen die daar woonden Indianen. Zij waren daar lange tijd de baas. Ze spreken heel veel verschillende talen in Amerika omdat het zo groot is ze spreken bijvoorbeeld; Spaans, Engels, Portugees, Frans en ook Nederlands. Wat echt een van de belangrijksten dingen in Amerika is is de president verkiezing de meeste landen op de wereld kijken dat dan ook mee op een Amerikaanse zender. In 2020 was de 59ste presidentsverkiezingen die werden gehouden op 3 november 2020. Dit jaar was er alleen onduidelijkheid want de strijd ging tussen Trump en Biden en Biden had de meeste stemmen dus die werd de nieuwe president, alleen Trump was het daar niet mee eens omdat hij vond dat ze hadden valsgespeeld met de stemmen. Hij zei tegen al zijn voorstanders dat ze allemaal naar het Capitool moesten om daar te demonstreren. Hij loog want iedereen ging er heen behalve hij. Het werd een ramp want er was veel geweld gebruikt en ze zaten alles te vernielen het was heel groot nieuws. Maar Biden is nu wel de president.

Bronnen:

Teveel letterlijk overgenomen uit andere teksten.


Teveel letterlijk overgenomen uit andere teksten.

Alaska (mwe)[edit]

Alaska is een staat van Amerika. Het is de grootste staat en grenst aan Canada en heel wat zeeën. Alaska is even groot als Frankrijk, Spanje, Duitsland en de Benelux samen. Het heeft ongeveer 800.000 inwoners. De hoofd stad is Juneau.

Geschiedenis

Zo’n 12.000 jaar geleden gingen de eerste volkeren op de plek leven wat nu Alaska is. Het waren Eskimovolkeren die Yupik en Inuit heten. De Russen waren de eerste Europeanen in Alaska. Op 30 maart 1867 kochten de Amerikanen Alaska voor 7.200.072 dollar (dollar is Amerikaans geld). De officiële overdracht vond plaats op 18 oktober 1867. Die dag is nog steeds een veest dag in Alaska.

Natuur

Als je van natuur, dieren, bergen, gletsjers en nog meer van zulk moois wilt genieten met je naar Alaska gaan. In deze staat wonen op veel plekken meer beren dan mensen. Er zijn drie soorten beren de bruine beer, de zwarte beer en de ijsbeer. In het zuidelijke deel van Alaska leven veel zeedieren: Walrussen, orka’s, dolfijnen, zeehonden, walvissen, zeeleeuwen en zeeotters. De zalm uit Alaska is wereld beroemt en trekt veel sportvissers. Je vind ook veel vogels, papegaaien en alken. Landdieren vind je ook in overvloed behalve beren leven er ook elanden, vossen, grond eekhoorns, wolven, stekelvarkens en nog heel wat bijzondere dieren. Voor aardrijkskundige is Alaska ook een aanrader. Het is heel interessant met al die grond soorten.

Pingo’s

Als er water onder de grond zit en het bevriest zet het uit. Het word dan groter en de aarde die daar op ligt barst. Als er dan zon en warmte bij komt smelt het water. Dan blijft er een gat over met restanten. Pingo’s zijn er niet alleen in Alaska maar ook in Nederland, in Drenthe en op nog veel meer plekken op de wereld

Economie

Alaska leeft op de mijnbouw, olie industrie en andere soorten industrie. Het belangrijkste industrie van Alaska zijn de visserijproducten. Toerisme is ook belangrijk in Alaska en het groeit hard. Er zijn drie belangrijke steden in Alaska waar de meeste mensen wonen. Anchorage, Fairbanks en de hoofdstad Juneau.

Natuurramp in Alaska

In Alaska in 2019 is er een erge natuurramp gebeurd. Een hele erge aardbeving. De natuurramp is ontstaan door ondergrondse platen. Bij de kust van Alaska grenzen twee platen. De platen bewegen en daar door heb je wel eens een aardbeving. Aan de kust zijn ook veel vulkanen dat komt door dat twee platen onder elkaar schuiven. Dan komt er gesmolten gesteente omhoog en smelt en zo ontstaat magma door druk en andere dingen komt dat magma naar buiten en dan is er een hevige vulkaan uitbarsting.

bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alaska https://www.askja.nl/bestemming/alaska/475/reisinformatie/natuur-in-alaska https://onsakpo.jouwweb.nl/alaska-ontstaan-natuurrampen https://wikikids.nl/Alaska en mijn zus die heeft aardrijkskunde gestudeerd en weet onwijs veel over Pingo's

Las Vegas (jsa)[edit]

Las Vegas

Las Vegas is op gebouwd in 1905. Las Vegas is Spaans voor ‘de weilanden’.Het eerste hotel is in 1906 geopend; Hotel Nevada. Het eerste casino opent zich ook in 1906 in Hotel Nevada. Het hotel-casino is nog steeds razend populair en bestaat nu nog steeds. Las Vegas is een populaire vakantiebestemming. Mensen vanuit de hele wereld reizen hiernaartoe om te trouwen, te gokken en te shoppen.

Drie jaar geleden ben ik naar Las vegas geweest. We verbleven in het hotel Treasure Island(TI). Mijn vader gaat elk jaar met zijn vrienden naar Las vegas. Hij spaart het hele jaar een bedrag bij elkaar en dan gaat hij dat bedrag in het casino gebruiken om te pokeren. Ook gaat hij naar de UFC (Ultimate Fighting Championship). Ultimate Fighting Championship is een van de grootste Mixed-martial-arts (MMA) ter wereld.

The Grand Canyon

De Grand Canyon is één van de grootste gebieden in het noorden van de staat Arizona in de Verenigde Staten van Amerika. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte van tussen 15 en 29 kilometer. Diepte van de Canyon is 1.829 meter. Het is een nationaal Park sinds 26 februari 1919. Zelf ben ik met een helikopter over The grand canyon ge vloggen. Je kan uiteraard ook te voet gaan.

Brone:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Canyon

https://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/arizona/Grand%20Canyon/grandcanyon.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Las_Vegas_(Nevada)

https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g45963-d126583-Reviews-The_Strip-Las_Vegas_Nevada.html

Andes (ake)[edit]

De Andes is een groot berggebied. De Andes gaat lang de westkust van Zuid-Amerika. Het berggebied is ongeveer 7000 km lang, en 160 km breed, en het is gemiddeld 4000 m hoog. De Andes loopt voor het grootste deel aan de kust van de Grote Oceaan. De Andes heeft veel mooie en interessante landschappen.

De Andes loopt door veel landen zoals: Argentinië, Chili, Bolivia, Perú, Ecuador, Colombia en Venezuela.

De Salar de Uyuni is een heel groot zoutvlakte in de Andes.

Bronnen:

 • -
 • -
Bronvermelding ontbreekt

Australië (mwe)[edit]

Australië is een land in het continent Oceanië. Het ligt op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het is het op vijf na grootste land. Dit grote land heeft veel natuur en bijzondere dieren. Australië heeft ongeveer 25 miljoen inwoners die voornamelijk in de grote steden wonen.

Geschiedenis
Zo’n 65.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen in Australië. Er zijn vondsten gevonden van zoveel jaar geleden. Doordat het zeeniveau zo laag was ontstonden er bruggen van Azië naar Australië. Toen de aarde opwarmde en het ijs begon te smelten, steeg het zeeniveau en werd het een eiland. Aan het einde van de IJstijd kreeg Australië de vorm hoe het nu is. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Jansz heeft als eerste Europeaan Australië gezien in 1606. Er kwam vaak Nederlanders en andere Europeanen. De plek waar ze kwamen hete Nieuw-Holland maar het groeide niet uit tot een kolonie. In 1770 kwam de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook in oost Australië en noemde het Nieuw-Zuid-Wales. Nieuw-Zuid-Wales werd gebruikt als strafkolonie voor gevangenen. Later is Australië heel populair geworden omdat in 1849 goud is gevonden. In 1901 werd Australië onafhankelijk. In de eerste en tweede wereldoorlog vocht Australië mee. Melbourne was de eerste hoofdstad en in 1911 schreef de regering een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een nieuwe hoofdstad. De Amerikaanse architect Walter Burley Griffin won de prijsvraag en in 1913 tot 1927 kwam de nieuwe hoofdstad Canberra.

Dieren en natuur
In de Australische regenwouden komen de meeste dieren voor. Op de grote dorre binnenlandse woestijn komt vooral de kangoeroe voor. In Australië leven vooral buideldieren, zoals de kangoeroe en de koala. In de bossen van Australië zijn vaak bosbranden net als in 2020. De bosbranden worden veroorzaakt door droogte en harde wind. De branden verspreiden snel, dat is niet alleen gevaarlijk voor mensen maar ook voor dieren. De zaaddozen van de eucalyptus hebben die warmte nodig en dan springen ze open. En zo hebben meerdere planten het nodig.

Weetjes

 1. Wist je dat in Australië van de 20 miljoen mensen 92% Europeanen zijn, 7% uit Azië en 1% zijn Aboriginal.
 2. Wist je dat Australië de het oudste regenwoud van de wereld heeft. Het heet Daintree Rainforest. De jungle is ongeveer 130 miljoen tot 180 miljoen jaar oud.
 3. In de Australische Alpen valt meer sneeuw dan in Zwitserland.

Bronnen:

Azië (jsa)[edit]

Azië

Azië is een continent of hoe velen het ook noemen, een werelddeel. Azië bestaat uit ongeveer 42 landen, het is het grootste werelddeel ter wereld plus meer dan 50% van de wereldbevolking komt uit azië. In Azië komen veel religies voor. Zo wonen er boeddhisten, hindoestanen, moslims en christenen. Zelf ben ik in azië geweest. In indonesije op het eiland Java In de stad Booghoer. mijn oma woont in booghoer. en zelf in ze ook indonesisch en mijn moeder ook. Mijn opa kwam uit Jakarta.


Zuidoost-Azië bestaat uit de landen: Thailand, Vietnam, Indonesië, Laos, Cambodja, Maleisië, De Filipijnen, Myanmar, Singapore en brunei. Zuid-Azië bestaat uit de landen: India, Sri Lanka, Nepal, Maldives, Bangladesh, Bhutan.

Oost-azië bestaat uit de landen: Japan, China, Taiwan, Zuid-Korea, Mongolië, Rusland.

Zuidwest-azië bestaat uit de landen: Iran, Verenigde Arabische Emiraten, jordanië, Turkije, Israël, Palestina.

Centraal-azië bestaat uit de landen: Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan, Kazachstan, Turkmenistan.

Weetjes over Azië

1) In Japan wonen veel mensen die ouder zijn dan 100. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie leven Japanners het langste van alle bevolkingsgroepen ter wereld. De levensverwachting in Japan is wel 84 jaar! Vrouwen worden ouder dan mannen. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is: 80 en voor vrouwen 87 jaar. Misschien kijk je er ook niet van op dat er ongeveer 61.000 mensen ouder zijn dan 100. In Okinawa is een blauwe zone, een gebied waar heel veel oude mensen wonen. Dit schijnt te komen, omdat mensen die daar wonen bijvoorbeeld de 80-20 regel aanhouden. Ze eten totdat ze 80% vol zitten. Ook doen ze aan natuurlijke beweging, zoals tuinieren.

2) Alle inwoners van Vietnam hebben dezelfde verjaardag. Nieuwjaar of in het Vietnamees Tet is de belangrijkste feestdag van de Vietnamese cultuur en iedereen ziet deze dag als zijn of haar verjaardag. Het woord meestal gevierd in dezelfde tijd wanneer het Chinees nieuwjaar plaats vindt (eind januari, begin Februari). De activiteiten zijn: lekker eten, familiebezoek en het begin van een nieuw jaar. Het lijkt best veel op het nieuwe jaar hoe wij het kennen/vieren maar dan veel groter en uitgebreider.

3) In Noord-Korea mag je zelf je kapsel niet kiezen. In Noord-Korea is persoonlijke vrijheid niet een agendapuntje en als je een knipbeurt wil zit er op dat gebied niet echt veel verandering in. Je mag voor je nieuwe kapsel uit 28 kapsels kiezen die de staat goedgekeurde heeft. Sus origineel haar, bijvoorbeeld paars, kom je denk ik niet zo snel tegen.

4) Het cijfer 5 in het Thais spreek je uit als ‘ha’. Wanneer je online een gesprek gaat met iemand uit Thailand en je zegt iets grappigs, dan zul je als respons ‘555’ kunnen krijgen in plaats van ‘hahaha’.?

Bronnen:

Filipijnen (nsp)[edit]

De filipijnen ligt in Azië, de hoofdstad is manilla. Ze spreken er twee talen; Engels, Spaans en Tagalog. Filipijns geld gaat in peso’s, €1 is ongeveer 52 peso. De eerste bewoners zijn negrito’s, dat is Spaans voor kleine neger. De Filipijnentrog is de diepste plek op aarde, het is een hele smalle diepe kloof (in de zee). Hij is wel 1325 km lang. Maar sinds 1970 zijn er nog meerdere diepe kloven gevonden.

De regering heeft besloten dat ze Filipijnen Gods vrij zijn, er zijn verschillende culturen:

93,19% christenen

5% moslim

1,11% boeddhistisch

0,60% animistisch (natuur geloof)

0,10% niet gelovig

80 % van de Filipijnse bevolking is van Maleise afkomst. In de Filipijnen worden meer dan 179 talen gesproken, zoals: Spaans, Chinees en Engels.

Brazilië (mka)[edit]

Brazilië is een land in Zuid-Amerika die grenst aan: Suriname, Guyana, Colombia, Peru, de Atlantische Oceaan enzovoort… De hoofdstad daar is Brasilia en de grootste stad daar is São Paulo. São Paulo is een Miljoenenstad. Dat betekent dat daar meer dan een miljoen mensen wonen.

Één van grootste landen
Brazilië is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land van Zuid-Amerika, het beslaat bijna de helft van dit continent. Alleen niet van de hele wereld, omdat er landen zijn die nog groter zijn zoals: Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China. Daarom is het het vijfde grootste land ter wereld. (Hier wonen meer dan 208 miljoen inwoners).

Dieren
In elk land leven verschillende dieren. In Nederland leven heel veel dieren die niet zo gevaarlijk zijn, zoals: koeien, schapen en geiten. Maar in Brazilië anderen, zoals: De jaguar, de kaaiman (een krokodil) en Boa constrictor (een slang). Het verschil tussen deze dieren is dat de ene planten eten en de anderen vlees. Planteneters zijn vaak/soms een prooi voor de vleeseters, zij hebben ogen aan twee kanten van hun kop dat ze meer kunnen zien. Bij de roofdieren is dat een ander verhaal, zij hebben net als bij de mens alleen ogen aan de voorkant.

Leuke weetjes over Brazilië. 1. Brazilië is super groot. Bijvoorbeeld groter dan West- Europa en groter dan India en Australia. 2. Geen ander land heeft zoveel Katholieken als Brazilië. (Er leven er ongeveer 123 miljoen). 3. De Braziliaanse Presidente (Dilma Rousseff) heeft 2 jaar in de gevangenis gezeten. 4. De derde grootste vliegtuigfabrikant ter wereld is een Braziliaans bedrijf. 5. De grootste stad van Brazilië is São Paulo.

Bronnen:

Canada (rpl)[edit]

Canada ligt in het noorden van Noord-Amerika. De hoofdstad van Canada is Ottowa. En andere grote steden zijn Toronto, Montréal, Vancouver en Calgary. Canada is het twee na grootste land ter wereld.

De talen in Canada zijn (Amerikaans) Engels en Frans. Canada heeft een constitutionele monarchie. Dat betekent dat de koning niet de baas is van een bepaald land, Nederland is ook een constitutionele monarchie. De koning vormt samen met de ministers de regering. De koning heeft dus niet veel te zeggen maar krijgen wel miljoenen euro’s per maand. Ook de koning moet zich aan alle wetten houden.

Canada staat bekent om hun mapel- leaves, dat zijn blaasjes die je ook in Nederland ziet. En ook staan ze bekent op hun pancakes, dat zijn kleine dikke pannenkoekjes. En op die pancakes doe je dan een plakje spek en een beetje mapelsiroop, een soort van stroop die wij kennen maar dan heel dun. Als je dat op je pancakes doet moet je maar heel weinig doen, anders zit je hele pancake onder.

Een hele bekende sport in Canada is ijshockey, lacrosse is hetzelfde maar dan op gewoon gras. Als je als Canadees of als toerist gaat kijken neem je meestal gewoon een lekkere bak popcorn mee, en ga je kijken naar de sporters en af en toe juigen als ze hebben gescoord.

Wist je dat…

 • Canda 48 nationale parken heeft?
 • De meeste Canadezen zijn trots op hun land en willen niet vergeleken worden met Amerika? En veel Canadese vinden dat zelfs een belediging!
 • De Newfies de inwoners van Newfoundland de meest vriendelijke Canadezen zijn?
 • Dat in Ivvavik National Park, in het noorden dicht bij Alaska een riviertje licht dat zelfs bij -50 niet bevriest?
 • Canada een hele grote waterval heeft, genaamd de Nigiara Valls? En dat aan de andere kant Amerika licht?

Als je daar komt moet je regenbakken aan. En ja kan ook in bootjes varen. Als je een boot ziet met blauwe pakken is die van Amerika, en een bootje met mensen met rode pakken van Canada.

Bronnen:

Chicago (lse)[edit]

Chicago is een van de grootste stad van de Amerikaanse staat illinois. Er wonen wel zo’n 2.693.976 mensen. spuitverf is in de stad Chicago bedacht door Ed Seymour, hij was een verven verkoper.

En nu worden er straten en gebouwen bedankt met spuitverf en zie je bijna overal waar je loopt mooie kunstwerken van mensen. Het bekende gebakje Twinkie is een gebakje met vanille vulling en is bedacht in 1930 en is uitgevonden door Jimmy Dewar, de vulling van het gebakje was eerst bananen vulling maar tijdens de tweede wereldoorlog werden bananen schaars en werd het vanille vulling. De Willis Tower is een erg bekend gebouw! die toren is gebouwd in 1974 gebouwd.

Geschiedenis
Eerst wonden Potawatomi stam in Chicago ( toen er nog niet veel was dus echt het begin). De stad Chicago werd op gesticht in 1830. In 1817 ontstond er een grote brand in Chicago, heel veel mensen werden dakloos en er vielen veel doden ( dit had natuurlijk veel impact op de stad). Toen de stad weer opnieuw werd gebouwd kwamen er nieuwe dingen bij zoals de lift en de elektriciteit. Daardoor konden ze hogere gebouwen maken.

bronnen:

 • nl.wikipedia.org
 • nl.yourtripagent.com
 • www.stadsverkenner.com

Colombia (mka)[edit]

Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. De hoofdstad daar is Bogota. En het grenst aan de volgende landen/wateren: Caraïbische Zee, Venezuela, Brazilië, Peru, Ecuador, Panama en de Grote Oceaan. Omdat Colombia ongeveer 50 miljoen inwoners heeft staat Colombia op de derde plek met meeste inwoners.

Natuur
In Colombia leven heel veel verschillende planten, wel 45000 soorten! Grote delen van dit land zijn bedekt met tropische regenwouden. Aan de kust van de regenwouden komen mangrovebossen voor. Mangrovebossen zijn heel veel bomen, maar bij deze soort bomen groeit maar een deel van de wortels in de grond. Waardoor het lijkt net alsof alle bomen in struiken groeien. De bovenloop van de Magdalena (rivier) bestaat het meest uit savanne. (Betekenis bovenloop, het eerste deel van een rivier).

Leuke weetjes: 1. De kerst orchidee (Cattleya trianae) is de nationale bloem van Colombia. 2. In Colombia leven ongeveer 20% van alle vogelsoorten ter wereld. 3. Colombia is 27 keer zo groot als Nederland. 4. Een derde van Colombia bestaat uit de Amazone. (De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld). 5. Er leven roze dolfijnen in de Amazone rivier.

Bronnen:

Curaçao (iho)[edit]

Geschiedenis Curaçao
Rond het jaar 2900v.chr kwamen de eerste bewoners naar Curaçao. Het eiland zat toen waarschijnlijk de tijd vast aan het land. Door de eeuwen heen is dit veranderd. juli 1499 werd Curaçao ontdekt door de spanjaarden. Op dat moment woonden er zo’n 2000 mensen. De Arowakken of Arowakken. Dit is een volk dat zich had gevestigd op de Antillen. Rond 1515 waren zowat alle bewoners als slaven vervoerd naar zuid-Amerika om daar te werken op plantages. In 1527 vestigde een aantal Spanjaarden zich op het eiland. Het eiland werd bestuurd vanuit verschillende steden in het. vanaf 10 oktober 2010 was de staatkundige binnen het koninkrijk der Nederlanden.maar wat betekend dit Persies? Elk land binnen het koninkrijk hebben een eigen regering. In Nederland is dat de koning Willem-Alexander (het staatshoofd van het koninkrijk)en het hoofd van de regering (Mark Rutte)

Cultuur Curaçao
Het grootste deel van de lokale bevolking op Curaçao is rooms-katholiek. Er zijn ook daarnaast kleine aantal protestanten, joden en moslims . Er bevinden Op het eiland ook een paar kereken en gebedshuizen. De moedertaal van Curaçao is Papiamento. De naam papiamento is waarschijnlijk ontstaan uit het Portugese ‘papear’ wat ‘gepraat’ betekent. Deze taal is waarschijnlijk in de 17e eeuw ontstaan. Ik heb 2 kleine zinnetjes. De eerste zin: pasa in bon dia- prettige dag. Mi ta bon- met mij gaat het goed. Ze praten ook gewoon Nederlands en Engels. Ze hebben drie speciale feestdagen. Carnavals maandag dit was op 24 februari 2020 dit verschild ieder jaar want het valt altijd op een maandag. De dag van het volkslied en de vlag. Dit is op 2 juli de naam zegt eigenlijk al waar die feestdag voor staat Dia di autonomia is op 10 oktober. Deze feestdag staat voor dat ze hun autonomie kregen in 2010. Autonomie is een situatie waarin je, je eigenen vrijheid hebt om jezelf de wet op te leggen.


https://wiki.samenleving.net/index.php/File:Icho-zeeschildpad-curacao.png Ik heb zelf deze schildpad gezien. Er zijn drie plekken op Curaçao waar je goed schildpadden kunt vinden. Ik garandeer natuurlijk niet dat ze er zitten wat het zijn toch gewoon dieren die hun eigen gang gaan. 1 op het vissersstrandje playa piskado zond word dit strandje ook wel playa grandi genoemd. Dit ligt bij een westers puntje van Curaçao. 2 playa langun dit strandje ligt tussen twee rotsen dus eigenlijk kan je het niet echt een strandje noemen het is eerder een mini baai. De zee schildpadden komen vaak in een baai rond 4 en 6 uur ‘s avonds om op eten te jagen. 3 op klein Curaçao, je moet hier heen met de boot dus moet je iets veder reizen, maar het is zeker de moeite waard om een keer gedaan te hebben. Je kunt hier namelijk kleinen zeeschildpadden zien. Het allerleukste aan de schildpadden is dat ze heel nieuwachtig zijn. Maar let op hoe leuk het er ook uit ziet en hoe graag je het ook wil, raak ze absoluut niet aan. Ze zijn best snel en je zou het niet verwachten maar ze hebben strakke kaken en kunnen je heel veel pijn doen. En het is slecht voor de schildpadden. En als je mega eigenwijs bent kan je zelf nog eens een ziekte krijgen. Want op de schild van schildpadden zitten ziekte verwerkers


Bronnen

 • - Antillen: wat er verandert (nos)
 • - nl.m.Wikipedia.org Curaçao
 • - wikikids.nl Curaçao
 • - nl.m.Wikipedia.org.arowakken
 • - cultuur Curaçao
 • - scholieren.com Curaçao en de cultuur.
 • - landen.net Curaçao
 • - ik zelf


WEETJES VAN CHLOE: (choo) De laagste temperatuur die ooit op Curaçao is gemeten was op 19 januari 2014. Dat was namelijk 19,7 ° C.

Op Curaçao zijn er echt heel veel leguanen. Er is niet één persoon die ooit op Curaçao is geweest en er nooit één gezien heeft.

Er is heel veel contact met Amsterdam. Dus er kunnen binnen enkele minuten een vlugt worden geregeld.

Er wonen op dit moment zo’n ongeveer 150.000 mensen op het eiland.

Zinnen bijna letterlijk overgenomen
Bronvermelding ontbreekt

Hawaii (jsa)[edit]

Hawai is een staat van Amerika. Hawai bestaat uit 137 verschillenden eilanden: Hawaii Island, Maui, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai en tot sloot Niinhau. Zelf ben ik ook net zoals in Las Vegas en Azië ook in Hawaii geweest. Ik maakte een rondreis door amerika en bes vanuit Los Angeles naar hawaï gevlogen. De hoofd stad van hawai is Honolulu. Hawaii licht in het midden van de stillen ocean. In Hawai spreken ze een eigen taal. De spreektaal in Hawai wordt door velen een echte Klinker taal genoemd. In Hawai spreken ze met 7 klinkers in plaats van 5 Het langste woord in Hawaii is: Humuhumunukunukuapua’a. Er zijn maar 12 letters in het hele alfabet: Aa, Ee, Ii, Ll, Mm, Nn, Oo, Pp, Uu, Ww

Somige plekken en plaatsen zijn dan ook echt enorme tongbrekers. Ze spreken nog steeds deze taal, maar er wordt ook gewoon Engels gesproken. Dus de spelling is ook anders. Hier een paar woorden in het Hawaiaans; Doe dit samen met iemand en voer een gesprek in het hawaiaans.

Om te oefenen:

Uitspraak van klinkers A "ah" als in mama - met streepje erboven als in maart E "e" als in spreel - met streepje erboven de klinker langer aanhouden I "ie" als in vriend O "oh" als in poot U "oe" als in hoek

Persoon 1 = P1 Persoon 2 = P2

P1: aloha - hallo daar

P2: hui - hoi

P1:o wai kou inoa? - Wat is jouw naam?

P2:O koʻu inoa' ​​o… - Mijn naam is…

P2:A ʻo wai kou inoa? - En wat is jouw naam?

P1:O koʻu inoa' ​​o… - Mijn naam is…

P1:Ehia ou makahiki? - Hoe oud ben jij?

P2:He mau ... makahiki wau - Ik ben ... jaren oud

P2:A ʻehia ou makahiki? - En hoe oud ben jij?

P1:He mau ... makahiki wau - Ik ben ... jaren oud

P2:Hui maikaʻi me ʻoe akā pono wau e hele - Leuk je te ontmoeten, maar ik moet gaan

P1:Maikaʻi loa - is goed

P2:I leʻaleʻa kāu - nog veel plezier

P1:ʻo ʻoe pū kekahi, he lā maikaʻi kou - Jij ook, nog een fijne dag

P2:aloha - doei

P1:aloha - doei

Bronnen:

india ihoo[edit]

Het landschap is mega gevarieerd, het landschap kan je in drie delen verdelen:

Landschap van Noord-India
Noord-India wordt beheerst door de Himalaya. De Kanchenjunga (8598 meter) in Sikkim en de Nanda Devi (7816 meter), zijn de hoogste toppen van India (hetzijn bergen). Het landschap is er woest, kaal en droog. Tussen half oktober en half juni is het dicht gesneeuwd en is met name Ladakh (is een dunbevolkte streek in het noorden van India) van de buitenwereld afgesloten.

Landschap van Midden-India
Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, met een gemiddelde breedte van ongeveer 320 kilometer en op sommige plaatsen meer dan vijfhonderd kilometer breed. Deze laagvlakte in India wordt gedeeltelijk in beslag genomen door het stroomgebied van de rivieren de Indus, de Ganges en de Brahmaputra. Deze gletsjerrivieren leveren water voor bevloeiing en zorgen jaarlijks voor een nuttige sliblaag.

Landschap van Zuid-India
Het belangrijkste deel van het Indiase schiereiland is het droge Deccan Plateau. Naar het westen stijgt het plateau tot de ruim 1500 meter hoge westelijke die evenwijdig lopen met de westkust. Het Deccan Plateau gaat zachtjes over naar het oosten, waar het uitloopt in een lage bergrug, de oostelijke ghats. In het zuiden komen de westelijke en oostelijke ghats samen en vormen daar de Nilgiri Heuvels, die een hoogte bereiken van 2600 meter. Ten oosten van de oostelijke ghats daalt het land af naar de brede kustvlakte die uiterst geschikt is voor de verbouw van rijst.

cultuur
Eén van de gewoonten in india is dat Indiers traditioneel groeten met het woordje namasté, waarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont naar de desbetreffende persoo. de indiase cultuur is een smeltkroes als gevol van verscheidene immigratiegolvon, die voornamenlijke het noorden van het land beinvloed hebben.

Bronnen:

 • landelijke India
 • Wikipedia India
 • bevolking IndiaWEERTJES VAN CHLOE : (choo) India heeft wel 1.2 biljoen inwoners.

India heeft meer dan 2.5 miljoen km aan wegen.

In India is meer dan 25% van de bevolking jonger dan 25 jaar. En 65% is jonger dan 35 jaar. De bevolkingsopbouw is ook één van de belangrijkste redenen waarom de Indiase economie zo snel groeit.

In India zijn de mango’s echt heel lekker. Die groen/rode mango’s uit de jumbo of appie lijkt er niet eens op.

In India zijn de koeien heel heilig. Ze lopen namelijk midden op de weg en mogen niet worden weggejaagd. Dat zou namelijk slecht voor je karma zijn.

Bron: Reismeisje.nl

Bronnen:

 • -
 • -
Bronvermelding ontbreekt

JAPAN. Weetjes van Japan. door e d k

In japan zijn er veel verschillende sumo sporten, (uryo, Maegashira, Komosubi, Sekiwake, Ozeki en de bekendste Yokozuna) en 1 ervan is “crying-sumo” crying sumo is dat sumoworstelaars en wedstrijd houden wie als eerst een baby laten huilen. (leuk toch?) er worden misschien wel 24 miljard eetstokjes gemaakt in 1 jaar! er wonen misschien wel meer dan 50.000 mensen in japan die ouder zijn dan 100 jaar! een Pokemon aflevering uit 1997 maakte zo’n 685 kinder duizelig dat ze moesten opgenomen worden in het ziekenhuis! in japan zijn er verschillende soorten anime/manga’s, als je in japan komt kom je het vaak tegen! als je het weel kijken hier zijn een paar die je zeker moet zien! - death note. - seven deadly sins (sds) - saiki .k. - youre lie in april - erased. - my howls castle - my hero acedemia (mha). - fnaf five nights at freddys (still a book) - kakeguri. - the promised neverland in Japan zijn er vier verschillende schrijfstijlen namelijk; Romaji, Katakana, Hiragana en Kanji. dus ook verschillende taal stijlen (wel de zelfde taal maar sommige met andere woorden) de japanse munt heet de Yen 1 euro is daar ongeveer 120 yen,

Bronnen: bron 1= wikipedia bron 2= wat ik al wist

Los Angeles (nsp)[edit]

Los Angeles is de grootste uitgestrekte stad aan de westkust van de VS. Los Angeles ligt in Californië, en staat merendeels bekend om de films die er worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de Avengers of the joker. Die films zijn uitgeroepen tot beste Hollywood films. Als je naar Los Angeles gaat kom je waarschijnlijk wel een beroemde filmster tegen. Het weer daar is altijd redelijk warm, in de zomers kan het wel 35 C en in winter maxima 15 C.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Los Angeles in grote paniek, want ze dachten dat Japanse vliegtuigen hun aanvallen. Gelukkig was dat niet het geval, maar op die nacht werd toch de eerste kogel afgevuurd door de kustverdediging. Later bleek toch dat het vals alarm was. In 1949 kwamen ze erachter dat het de weerballon was die de meldingen veroorzakten.

In Los Angeles hangt er een vervuilde lucht boven de stad, die lucht heet smog. Dat komt doordat daar bijna niemand met het openbaar vervoer gaat, ze gaan vaak met de auto. En vooral de auto is de oorzaak van de smog. Ook wordt het veroorzaakt door: fabrieken Verbrandingsoven Kachels Deze smog vervuild je longen, het is heel slecht voor je. Er is daarvoor een uitvinding gevonden; de smogalarm. Dat is een soort net als een weeralarm maar dan voor luchtvervuiling. Als er te veel smog is, moeten de auto’s minder hard rijden of helemaal niet rijden.


Bronnen:

MEXICO (edk)[edit]

Weetjes van mexico

mexico hoort bij de verengede staten, er zijn misschien wel 129 miljoen inwoners in mexico, heel misschien vroeg je jezelf wel is een af waarom die catus in de vlag van mexico? Dat zou ik je is uitleggen!de cactus staat voor de legende van een adelaar die op een cactus stond terwijl hij een slang wurgte. niet zo erg leuk verhaaltje maar toch is het zo! mexico is ongeveer 60 x zo groot als nederland! wist je dat de officiële naam van mexico Estados Unidos Mexicanos is? nee? nou nu wel! wist je dat de bijnaam van mexico “land van de mayas” is?

TAAL Mexico, waarschijnlijk weet je al dat mexico en soort spanje is, daarom spreken ze ook spaans in mexico, maar wel op een zwaarder accent, dus als je een keertje spaans spreekt in mexico kunnen hun niet alles verstaan wat jij allemaal aan het zeggen bent.

Eten Mexico heeft heel veel lekkere dingen zoals nacho' s, taco’ s, guacamole, allemaal lekkere dingen dus. (vind ik) dingen die je moet proberen - nachos met tometensaus en kaas - tacos met bonen kaas en groenten en sla - quacamole avocados paprika - oven schotel met groente en paprika - enchiladas met kip en groente

een stukje geschiedenis van mexico Mexico bestaat al sinds 1821! dus nu al 200 jaar! daar mag wel een nacho feest voor komen :D

alle mensen de leiders van mexico waren: Luis Echeverria alvarez 1970 tot 1976 carlos salinas de gortari 1988 tot 1994 ernesto zedillo 1994 tot 2000 vicente fox 2000 tot 2006 felipe calderon 2006 tot 2012 enrique pena nieto 2012 tot 2018 andres manuel lopez obrador 2018 tot nu (de puntjes of streepjes werkte niet mee met de letters)

Bronnen van dit stukje:

-bron 1=

weetjes van mexico

-bron 2= dingen wat ik al wist :)

Nederlandse Antillen - Bonaire (cho)[edit]

Weetjes Bonaire

 1. De bijnaam van Bonaire zijn ook nog wel Flamingo-eiland en Diver’s Paradise.
 2. De hoofdstad is kralendijk.
 3. Ze hebben ook natuurlijk een taal ze spreken Papiaments (Papiamentu) en Nederlands.
 4. De gemiddelde temperatuur op Bonaire is ongeveer 27,5 graden.
 5. Er Is maar één verkeerslicht op heel Bonaire en dat is bij een populaire pizzeria. Rood licht betekent dat het vol is. Oranje betekent dat er weer vrije tafels aan zitten te komen en groen licht betekent dat je zo kan aanschuiven.
 6. Er waren in 2019 20.488 inwoners.
 7. Op Bonaire is het ook verplicht om een identificatie bij je te dragen als je boven de 12 bent.
 8. Ze gebruiken geen euro maar de Amerikaanse dollar.
 9. Het vliegveld heeft ook een goeie naam namelijk Flamingo AirPort Bonaire.
 10. Ze hebben maar één ziekenhuis dat heet: Hospitaal San Francisco.

Bronnen:

 • -beautiful Bonaire.
 • -
Bronvermelding ontbreekt

Nederlandse Antillen - Aruba (choog)[edit]

Weetjes Aruba

 1. Wis je dat je op sommige momenten Venezuela kan zien het licht namelijk maar 30 km verderop!
 2. Op Aruba is de gemiddelde temperatuur van 27,7 graden.
 3. De meeste mensen op Aruba spreken Engels en Spaans, soms ook Nederlands.
 4. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad.
 5. Er zijn ook gelovigen 82% is katholiek, 8% is protestant en 10% zijn andere geloven.
 6. Het vliegveld heeft deze naam: Koningin Beatrix International Airport.
 7. Ze hebben natuurlijk ook een ziekenhuis genaamd: Dr. Horacio Oduber Hospitaal.
 8. Ze hebben ook een soort van slogan dat is: One Happy Island.
 9. Op Aruba heb je geen Indentificatieplicht.
 10. Het klimaat op Aruba is lekker tropisch.

Bronnen:

 • - beautiful Aruba.
 • -
Bronvermelding ontbreekt

New York (avm)[edit]

File:Avm-new-york-skyline.png
New York Skyline - avm
New York Street Signs - avm

Geschiedenis van New York
De indianen waren de eerste bewoners van het eiland Manhattan (ooit gekocht door Minuit Manhatten van de indianen) wat nu New York is. Met een boot ontmoetten in 1524 de Italiaan Giovanni da Verrazzano (een van de eerste ontdekkingsreizigers van Europa) de indianen in de baai van New York. Giovanni da Verrazzano noemde de plaats Nouveau Angoulême, als eer aan de Franse koning.

In 1609 voer de Brit Henry Hudson in dienst van de Amsterdamse Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) de rivier op (die later naar hem werd vernoemd), op zoek naar een nieuwe handelsroute richting Azië. Deze tocht van Hudson leidde tot nieuwe handelsmissies van de Nederlanders. De handel tussen Nederland en de inheemse bevolking ging heel goed maar leidde niet tot permanente nederzettingen. Pas toen het schip de Nieuw-Amsterdam van de West-Indische Compagnie het gebied kwam binnenvaren en de opvarenden daar bleven wonen kreeg het de naam Nieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam was eigenlijk een klein dorpje met kerkjes, molens en koeien die uit Nederland waren gekomen en naar nieuw Amsterdam gebracht. Men wild Nieuw Amsterdam graag zelfstandig maken en in de stadstaverne werden plannen gemaakt om dit voor elkaar te krijgen. In 1653 werd Nieuw Amsterdam officieel een gemeente. De stadstaverne werd het stadshuis, wat tegenwoordig de City Hall is. In het noorden van de stad werd een hoge muur gebouwd om de stad te beschermen. Deze grens wordt nu Wall Street genoemd.

De mensen die in Nieuw Amsterdam woonden kwamen overal vandaan. Ze waren gevlucht uit Breukelen (Brooklyn), Vlissingen (Flushing) en Haarlem (Harlem) naar de stad. The Bronx is vernoemd naar een Zweeds-Nederlandse familie, familie Bronck. De mensen die gevlucht waren hoopten goed te kunnen handelen in tabak maar het leven in Nieuw Amsterdam was toch wel zwaarder dan ze hadden gedacht.

In 1664 kwam er een oorlog tussen nieuw Amsterdam en Engeland. De Engelsen gingen met oorlogsschepen naar Nieuw Amsterdam. In opdracht van de Hertog van York werd de overgave van de stad geëist. De Nederlanders gaven zich over. Nieuw Amsterdam werd van Engeland en de naam van de stad werd veranderd in the province of New York. In 1667 werd er weer vrede gesloten met Engeland en Nederland. Nederland mocht New York weer hebben. Maar Nederland wilde de stad niet terug en New York bleef van de Britten.

Rond 1776 was er in Amerika de Onafhankelijkheidsoorlog en er vonden een aantal veldslagen in New York de plaats. Het Amerikaanse leger nam de leiding om de Engelsen het land uit te jagen. Er viel heel veel doden en in 1783 gingen allen Engelsen weg uit New York. De Amerikanen lukten het om de Verenigde Staten onafhankelijk te maken. New York werd de eerste hoofdstad van de nieuw gevormde Verenigde staten en de eerste President van de Verenigde staten George Washington werd er geïnaugureerd in de Federal Hall aan Wall Street. New York bleef tot 1790 de hoofdstad van de jonge republiek , New York werd op dat moment heel belangrijk.er kwamen heel veel mensen wonnen. New York werd een land waar mensen van over de wereld naar toe om een beter leven te krijgen. Vandaar alle verschillende nationaliteiten. In 1925 had New York de meeste inwoners van alle steden in de hele wereld. Vanaf de jaren ’30 werden de wolkenkrabbers gebouwd, waar de stad tot nog steeds zo bekend om staat.


Waar staat New York bekend om?
Het vrijheidsbeeld, Times square & Broadway en Central Park en natuurlijk de gele taxi.

Vrijheidsbeeld is een standbeeld in de baai van New York. Het symbool van het vrijheidsbeeld is de vrijheid.

Times Square is een plein en ligt in een van de bekende buurten Manhattan in deze buurt. Het is een heel druk en bekend plein in New York.

Central Park is een heel groot park midden in New York City. Het Central Park is het bekendste park van New York. Het ligt midden in Manhattan en om het park heen staan allemaal hoge gebouwen.


Waarom is de taxi in New York geel

In de jaren zestig van de vorige eeuw had New York veel problemen met de (niet echte, niet geregistreerde) taxichauffeurs die hun klanten van A naar B brachten. Zij waren onbeleefd en brachten teveel geld in rekening. Daarom besloot de gemeente van New York in 1967 dat alle chauffeurs die geregistreerd waren, in hele opvallende auto’s moesten gaan rijden. Er was sinds 1912 één taxibedrijf (Yellow Cabs) die in legale gele auto’s reed. New York besloot daarom alle wettelijke geregistreerde taxi’s geel te spuiten.

Vervoer in New York

In New York is het belangrijk dat het vervoer goed is en dat je makkelijk van A naar B kan komen, omdat in New York vaak de afstanden groot zijn. Om van A naar B te komen kan je lopen, met de metro, bus of met de taxi. De taxi’s zijn heel belangrijk voor de grote steden van de VS. Het vervoer in New York is vergeleken met Nederland veel goedkoper, voor maar $ 2,75 kan je van de ene kant van de stad New York naar de andere kant reizen.


Maar welke 4 plekken moet je echt zijn geweest als je naar New York gaat.

1 Je moet zeker naar Times Square, omdat daar meer dan 50 billboards de hele dag staan te flitsen met neon reclames. De naam van het plein komt van dat de krant The New York Times die er lang zijn hoofdkantoor heeft gehad.

2 Central Park is een heel mooi groot park midden in Manhattan.

3 Het Vrijheidsbeeld. Je kan erop klimmen en met een boot om het vrijheidsbeeld varen.

4 En naar het 9/11 Memorial monument. Dit monument is er om de slachtoffers te herdenken van de aanslag op de 2 torens van het World Trade Center (WTC).Weetjes over New York

 1. New Yorkers drinken gemiddeld 8 keer meer koffie dan andere steden in de VS.
 2. Vroeger heette New York ook wel Nieuw-Amsterdam.
 3. Het vrijheidsbeeld was een cadeau van de Fransen
 4. New York heeft ongeveer meer dan 8 miljoen inwoners.
 5. De stad wordt ook New York City genoemd zodat er verschil is met de staat New York, waarin de stad ligt.
 6. New York is niet de hoofdstad van die staat, want dat is Albany.

Bronnen:

Nieuw-Zeeland (jni)[edit]

Nieuw-zeeland is een land wat in de grote oceaan ligt. In het originele volk, de maori, Het land is een echt toeristisch plek geworden door de bekende film lord of the rings/ the hobbit.

maori
de maori is een stam wat als sinds de middeleeuwen uit polynesie naar nieuw zeeland is gekomen maar in de hun vertellingen wordt er bewezen dat zij van het eiland Hawaïki op grote boten naar een nieuw eiland zochten.

natuur
de natuur van dit land bevat waaronder tropische planten ook erg bijzondere dieren. eerst was de kiwi met zo'n 12 miljoen andere vogels maar omdat de vogel werd gegeten zijn het er een stuk minder. en is deze vogel op uitsterven bedreigd. gelukkig mag de vogel niet meer gegeten worden.

HAKA
de HAKA is een traditionele dans die werd gebruikt om de voorvaderen op te roepen. nu is het een bekende dans gebruikt om tegenstanders te intimideren, door de all blacks een rugby team.

Bronnen:

 • New Zealand - Wikipedia
 • Jacinda Ardern - Wikipedia
 • Kiwi alert: alles over deze zeldzame vogels in Nieuw-Zeeland ...
 • Trotse Maori cultuur - Nieuw-Zeeland.nl
 • Maori - Wikikids
 • Vriend uit nieuw zeeland

== Singapore (cep)


Singapore is een landje in Zuidoost Azië. Het ligt in het zuiden van Maleisië. Het heeft 5.888.926 inwoners dat is geteld in 2017. Singapore heeft één van de grootste havens in de wereld. Het werd vroeger Temasek genoemd.

Ze hebben 5 godsdiensten dat zijn: Islam, Christendom, Boeddishme, taoïsme en Hindoeïsme. Je hebt ook Hollandse scholen in Singapore daar zitten dan ook Nederlandse mensen op.

Ook had je Nederlandse clubs daar ging je dan sporen en verschillende activiteiten doen met Nederlandse mensen. Ze hebben dus veel dingen gemeen met Nederland en omdat Singapore zo klein is kom je overal snel.

Er is ook een Singapore Airlines Singapore Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Singapore. Singapore Airlines bestond in februari 2021 uit 139 toestellen. Het is net zo een vliegtuig als KLM maar KLM gaat van Nederland naar heel Europa en Singapore Airlines gaat van Nederland naar Azië of van Azië naar andere landen in Europa. De stewardessen komen ook allemaal uit Singapore. De stewardessen van Singapore Airlines heten de Singapore Girls. Singapore Airlines is lid van de Star Alliance, een samenwerkingsverband van verschillende, wereldwijde luchtvaartmaatschappijen zoals het Duitse Lufthansa, het Belgische Brussels Airlines en het Britse bmi. De luchtvaartmaatschappij heeft wel 108 vliegtuigen, waaronder het grootste passagiersvliegtuig ter wereld!. Ze heeft 62 bestemmingen. Binnenkort gaat Singapore Airlines de langste vlucht ter wereld vliegen. Dat gebeurt op 11 oktober 2018 , het is namelijk een vlucht vanuit Newark (Newark Liberty International Airport) naar Singapore, Singapore Airlines vlucht 21 (en vlucht 22 terug). Deze vlucht zal 18 uur en 45 minuten duren. De afstand van de vlucht is ongeveer 15.330 kilometer. Verder vliegt Singapore Airlines ook naar Luchthaven Schiphol bij Amsterdam. Het enige nadeel is dat het heel duur is een ticket kost bijvoorbeeld al €175 per persoon. En de hele vakantie dus je bestemming is meestal al meer dan €900 voor 1 week! Het dus niet dat je ieder jaar naar Azië gaat.

De cultuur daar is ook heel anders het is daar veel minder goed geregeld met alles zoals ziekenhuizen en wegen. Mensen lopen gewoon op straat waardoor het extreem druk word, voor ons is dat een hele erge chaos maar zij zijn dat wel gewend. De meesten mensen daar hebben tuc tucs dat zijn hele kleine autootjes voor maar 2 personen. Er zitten ook geen ramen is. Meestal als je daar op vakantie bent en je gaat ergens heen word je gebracht door een tuctuc. Singapore heeft een tropisch klimaat. Doordat Singapore zo dichtbij de evenaar ligt kun je het hele jaar door rekenen op een temperatuur van zo'n 29 graden Celsius. Er zijn nauwelijks temperatuurschommelingen en meestal is de luchtvochtigheid hoog. De moesson brengt veel neerslag en een hoge luchtvochtigheid.

Bronnen:

Thailand (nba)[edit]

thailand is een groot en mooi land. de hoofdstad van Thailand is Bangkok. Thailand wordt ook wel koninkrijk Thailand genoemd. Thailand heeft wel 68 miljoen inwoners!!!

geschiedenis
tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is Prathet Thai, waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij. In dat geval zou Thailand dus letterlijk vrij land betekenen.

tijdverschil
hier is het 10 uur daar is het 4 uur in de middag

eten
het eten in thailand is zoooo lekker. bijv. thaise curry die vindt iedereen lekker.

taal
S̄wạs̄dī is hoi je spreek het uit als sawadii Pĕn xỳāngrị b̂āng is hoe gaat het je spreek het uit als fin yan rij wangg

weetjes

 1. Thailand is dan ook het enige land in Zuidoost-Azië dat nooit gekoloniseerd werd door een Europese natie.
 2. In Thailand vind je 's werelds grootste gouden Boeddha, de grootste krokodillenfarm, het grootste restaurant, en het hoogste hotel ter wereld.
 3. ‘s werelds kleinste zoogdier, de Craseonycteris thonglongyai ( de hommelvleermuis ) is te vinden in Thailand
 4. De volledige naam van Bangkok luidt: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Dit betekent: De stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd.
 5. Het thaise alfabet heeft 32 klinkers en 44 medeklinkers!!
 6. Een tiende van alle diersoorten op aarde leven in Thailand!!

Landschap/dieren van Thailand
Het landschap van Thailand is beeldschoon. er zijn bergen, stranden, regenwouden en steden het is echt oogverblindend!!! in die regenwouden wonen veel dieren.

in kou sok is er een regenwoud (dat is eigenlijk helemaal een regenwoud) er komt dan ongeveer 3 keer per jaar een groep olifanten dicht bij het meer waar drijvende huisjes staan. De bijna uitgestorven apensoort de Gibbon leeft ook in Thailand.

Bronnen:

Washington (nba)[edit]

Washington is een van de staten van de Verenigde Staten, gelegen in de pacific Northwest ( is een regio in het noordwesten van noord-amerika) . De staat wordt gevormd door het over verblijvend westelijke deel van het vroegere washington territorium ( dat is een amerikaans territorium dat bestond tussen 8 februari 1853 en 11 november 1889). Het gebied werd toegelaten tot de Unie als de 42e staat in 1889.

hier is het 10:00am en daar is het 4:00 am dus het is daar 6 uur vroeger! hoe kan dat dan? Deze lijnen gaan met de zon of maan mee of er tegen in. Daardoor schijnt de zon of maan ergens anders sneller dan daar waar jij je bevindt. Daar komt het tijdsverschil vandaan. Omdat de tijd onder meer afhangt van de zon- of de maanstand.

washington telt wel 705.749 inwoners!

bezienswaardigheden: het witte huis en capitol

het capitool: Het Capitool in de wijk Capitol Hill van de Amerikaanse hoofdstad Washington is de zetel van de volksvertegenwoordiging van de VS, (Een politieke zetel is een plaats in een gekozen orgaan, zoals de ledenraad of het bestuur van een vereniging, en vooral van de wetgevende macht (parlement, gemeenteraad enz.) in een land. Elke zetel wordt eigenlijk bezet door één lid van dat orgaan),de wetgevende macht in de trias politica.

witte huis: Het Witte Huis (Engels: The White House) is het werkterrein en de dienstwoning van de biden president van de Verenigde Staten. Het gebouw is als centrum van de speciaal als hoofdstad ontworpen stad Washington gebouwd, als een van de pijlers van de drie machten (trias politica): de uitvoerende macht.

landschap/toerisme: Het landschap van Washington is verschillend. Er zijn mooie grootte bergen en rivieren, platteland of juist stad. ook is er een park genaamd National Mall midden in het park staat het Washington monument. Het Washington monument is een soort hele hoge paal met een punt daar op het is wit en wel 169 meter hoog. Het monument is opgericht door president George Washington.

taal: In Washington spreken ze Engels maar, Spaans is hun tweede taal dat leren ze dus ook op scholen net als wij Engels, Duits of Frans leren.

weetjes over kerst: Amerikanen houden van groots dus vieren ze kerst ook groot. Ze kopen hele grootte kerstbomen en versieren hun huis helemaal van top tot teen. Amerikanen kopen ieder jaar ruim 1,6 miljard kerstkaarten!!

1 de kerst man droeg vroeger geen rode kleren maar groen, blauw en paars!! 2 de grootste kerstboom ooit stond in seatle en was wel 67 meter hoog!!!

cultuur De cultuur van Washington, DC komt tot uiting in haar status als hoofdstad van de Verenigde Staten en de aanwezigheid van de federale overheid, de overwegend zwarte bevolking en de rol van de grootste stad in de regio Chesapeake Bay. De aanwezigheid van de Amerikaanse federale (bondstaat) overheid heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van veleculturele instellingen in de stad. Tijdens het begin van de 20e eeuw werd Washington's U Street Corridor een belangrijk centrum voor de Afro-Amerikaanse cultuur .

dieren in Washington dc zoo: Reuzenpanda's. Aziatische olifanten Sumatraanse Tijger Afrikaanse leeuwen Cheeta's Andesberen Westelijke laaglandgorilla’s vogelstand

De National Zoo in Washington DC laat 2.000 dieren zien bijna 400 soorten. Bijna een kwart van de dieren zijn lid van bedreigde soorten en velen van hen maken deel uit van de pogingen tot behoud beheerd door Species Survival plannen. De National Zoo is een onderdeel van het Smithsonian Institution en is marktleider in dierlijke zorg, wetenschap, onderwijs en duurzaamheid.

klein stukje kunst: Samen met het Louvre te Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en de National Gallery in Londen behoort de National Gallery of Art in Washington tot de top tien van de best bezochte museums ter wereld. Het museum is in 1941 geopend door de toenmalige President Roosevelt van de Verenigde Staten.


Bronnen:
* Cultuur van Washington, DC - https://nl.qaz.wiki/wiki/Culture_of_Washington,_D.C.

HONG KONG WEETJES HONG KONG weetjes en vertalingen. door e d k

Dit zijn feiten over Hong Kong, hong kong hoort nu al wel bijna 20 jaar bij china! in hong kong zijn er 263 eilanden die onbewoond zijn, dus heb je geen idee wat je kunt doen met je geld? ga lekker naar een van de 263 eilanden en maak een mooi huisje met meerdere mensen! geen zin in die eilanden ga dan naar 1 van de 1.200 plaatsen uit hong kong! Aberdeen is vernoemd naar George Hamilton, George Hamilton is de vierde graaf van Aberdeen.

VERTALINGEN hier zijn wat vertalingen van Nederlands naar chinees. hallo = 你好 spreek je uit als “Nǐ hǎo” doei = 再見 spreek je uit als “zaijan” ja = 是 spreek je uit als “shi” nee = 沒有 spreek je uit als “Méiyǒu” hoe gaat het? = 你好嗎?spreek je uit als”Nǐ hǎo ma?” dankjewel = 謝謝 spreek je uit als “Xièxiè” goed = 好 spreek je uit als “Hǎo” slecht = 壞 spreek je uit als “Huài” met jou? = 和你?spreek je uit als “Hé nǐ?” spreek je engels? = 你會說英語嗎?spreek je uit als “Nǐ huì shuō yīngyǔ ma?” waar is …….. = 哪裡?spreek je uit als” Nǎlǐ?”

de Bronnen: bron 1= wiki bron 2= translate

New Orleans (lse)[edit]

New Orleans is een van de grootste stad van Amerika! muziek is daar ook erg bekent ( jazz muziek vooral). er wonen wel zo’n 391.006 mensen. en New Orleans is ook erg bekend om het eten, een van de bekendste gerechten is creoolse gumbo, dat is een soort stoofpotje maar het kan er ook uitzien als een soort soep. Wat ook en erg bekend gerecht is is crawfish, het zit er vol mee ( rivierkreeften). Vroeger was dit gerecht vooral voor de armere mensen bedoeld, omdat er zoveel rivierkreeften leefden kon er veel eten van worden gemaakt en was het eten dus gratis. Nog een van de bekendste gerechten daar zijn beignets, als je de film hebt gezien ‘’prinses en de kikker’’ weet je misschien waar ik het over heb. beignets zijn net een beetje als oliebollen, het is erg zoet en bestrooit met poedersuiker en honing. soms wordt de stad New Orleans ook wel “ The Big Easy’’ genoemd omdat mensen die daar komen voelen zich meestal fijn en thuis.

geschiedenis
De stad New Orleans is in 1718 door Jean - Baptiste Le Moyne de Bienville ontdekt. de stad was eerst van de Fransen en daar naar van de Spaanse en daarna weer voor een korte tijd terug naar de Fransen, voordat de stad door ging naar de Verenigde Staten, dat was in 1803.

19e eeuw
Toen de 19e eeuw aanbrak was New Orleans de grootste haven en exporteren New Orleans het meest katoenproducten naar West - Europa en New England. Door dat New Orleans zoveel producten verkocht werd het ook een zeer rijke stad.

cultuur
New Orleans is natuurlijk bekend om hun muziek! bijvoorbeeld gospelmuziek. Op de datum 26 Oktober 1911 werd Mahalia Jackson geboren in de stad New Orleans. Ze was bekend van haar gospelsongs. ze werd door de meeste mensen onderschat, maar ze gaf niet op. Op de datum 20 augustus 1963 zong ze voor meer dan 2000.000 mensen bij Lincoln Memorial, in Washington. dat maakte een grote indruk op de muziek wereld. ze overleed 27 januari 1972 in Chicago. deze talen worden het meest gesproken in New Orleans: Engels 90,31 % Spaans 4,84% en Frans 1,20%. ieder jaar wordt er in New Orleans een carnaval gehouden, de naam is Mardi Gras, dat betekent vette dinsdag in het Frans. Dat is de dag voor Aswoensdag. Het feest is om te verkleden en om parades te bekijken ( en jezelf volstoppen met eten en drinken).

bronnen:

 • www.amerika.nl
 • nl.wikipedia.org
 • nl.qaz.wiki
 • www.chekoutsam.nl

Colorado (lse)[edit]

Denver is de hoofdstad van Colorado. De naam Colorado komt van Rio Colorado, betekent gekleurde rivier in het Spaans. er wonen wel zo’n 5, 759 miljoen mensen, het is een erg grote staat! Colorado staat ook wel bekend als mooie natuurgebieden en veel bergen. Wat ook erg bekend is in Colorado zijn de Rocky Mountains, het is een lange gebergte wel zo’n 3000 km lang, vanaf New Mexico door de Verenigde Staten tot het uiterste Noorden van Brits - Columbia in Canada. De oppervlakte van Colorado is 296.596 km2.

Geschiedenis
Colorado was eerst bewoond door de native stammen zoals Ute, Cheyenne en Comanche. Het is bekend dat de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco Vasquez de Colorado het gebied ontdekten in 1540. In de zeventiende eeuw kwam Colorado onder Franse invloed. In het jaartal 1803 kregen de Verenigde Staten een stuk van het gebied in bezit, dat kwam door Louisiana Purchase. De VS kocht de Rocky mountains van Frankrijk. En na de Mexicaans - Amerikaanse oorlog ( 1846 - 1848) kreeg Amerika de rest van het gebied.

Economie
Colorado wordt gezien als een goed en mooi klimaat. Het is wel een van de rijkste staten. De belasting is een van de laagste in de VS. De mijnbouw en de landbouw waren de belangrijkste economische pijlers van Colorado, al vanaf de jaren 60 zijn er veel toeristen daar en dat gaat zo voort, er zijn veel toeristen in de zomer maar ook in de winter om van die mooie bergen af te skieen. De overheid is ook zeer belangrijk in Colorado net zoals diverse wetenschappelijke instellingen. Boulder staat hier bekend om.

Bronnen:

 • amerikanu.nl
 • historiek.net
 • Wikipedia

Dode Zee (llo)[edit]

Waarschijnlijk heeft de dode zee zijn naam niet zonder reden gekregen omdat er geen/amper levende wezens in leven (wel microscopisch) zal hij de naam gekregen hebben.

Zoals de meeste mensen weten komen er veel mensen naar de dode zee om daar te zwemmen. Dat komt doordat je heel makkelijk blijft drijven door het zout dat in het water zit. Voor sommige kuuroorden is dat heel fijn omdat die dichtbij zijn komen er meer mensen heen zodat ze ook in de dode zee kunnen zwemmen.

Helaas is er door grote israëlische chemische bedrijven van 1970 tot 2000 veel milieuschade aangericht. De huidige vervuiling is meer dan dat officieel is toegestaan. De waterspiegel daalt, waardoor ook de wateroppervlakte voortdurend kleiner wordt, met als laatste ontwikkeling het opdrogen van het zuidelijk bassin van de Dode Zee (er wordt nog water ingepompt voor toerisme bij Ein Bokek, Israël). Doordat in Israël, Jordanië, Libanon, Palestina en Syrië steeds meer water wordt onttrokken aan het Meer van Tiberias, de Jordaan en toevoerende rivieren is het niveau van het meer de laatste decennia snel gedaald. In 2005 hebben de drie buurlanden, Israël, Jordanië en Palestina aangegeven de Dode Zee te willen redden door er water uit de Rode Zee in te laten lopen via een gepland Dode Zeekanaal. In 2007 werd door de Wereldbank de hulp ingeroepen van KEMA om te onderzoeken of dit mogelijk is. In mei 2009 heeft koning Abdoellah van Jordanië het akkoord getekend om met de aanleg van deze waterverbinding te starten. 20 gespecialiseerde bedrijven uit China, Frankrijk, Singapore, Canada, Italië, Japan, Zuid-Korea en Spanje zullen dit gaan uitvoeren. Het grote verval, gecombineerd met het grote waterdebiet, maakt het mogelijk aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit op te wekken. Het is de bedoeling dit voor het grootste deel te gebruiken voor ontzilting en aldus op jaarbasis 80- tot 100 miljoen kubieke meter zoet water te produceren. Dit water zal worden verdeeld tussen Jordanië en Israel. Israel zal ongeveer 20 miljoen kubieke meter van zijn aandeel aan de Palestijnen leveren. bronnen:

Himalaya (llo)[edit]

De Himalaya is een heel groot gebergte in Azië het is rond de 2400 kilometer lang en 150 tot 280 meter breed, het gebergte gaat van Pakistan tot Nepal en Bhutan in het zuiden. Het gebergte heeft ongeveer 40 toppen van wel 7000 meter hoog en ongeveer 9 toppen van 8000. Het gebergte is niet alleen droog en gesteente maar heeft ook rivieren en bossen.In de Himalaya ontspringen enkele van de grootste rivieren van Azië. Sommige ontstaan deels door de gesmolte gletsjers die smelten door de opwarming van de aarde. De meeste bossen zijn grote tropische bossen. [Tropische bossen in de Himalaya?]

Ook leven er natuurlijk allerlei dieren in het gebergte, dieren zoals: Jaks, jaks zijn grote runderen met een hele dikke vacht, maar je hebt nog veel meer dieren zoals de tibetaanse gazelles, antilopen, wolhaas, lynxen, sneeuwluipaarden en er zijn nog veel meer dieren die in het gebergte leven zoals vogels. Vogels zoals stand- als trekvogels. Op hellingen begroeid met struikgewas of bos leven heel veel verschillende soorten hoendervogels, zoals de bloedfazant, een vogel met een opvallend rode kop. Ook pauwfazanten en oorfazanten komen over de hele lengte van de Himalaya voor. In de westelijke Himalaya leven daarnaast ook de opvallend gekleurde himalayaglansfazant, Blyths tragopan, de koklasfazant (Pucrasia macrolopha) en het zeldzame zwartkapsaterhoen.

De natuurlijke omgeving in de Himalaya zorgt ervoor dat de bevolking grondstoffen en levensmiddelen krijgen. Traditioneel gebruikt men het bos voor brandhout, de jacht en medicijnen; het land voor kleinere landbouw , en de rivieren voor water dat de bevolking kan drinken. Dankzij de grote bevolkingsgroei vanaf de 19e eeuw is de vraag naar grondstoffen gestegen en zijn ze erg naar beneden gegaan. Traditionele gemeenschappen staan daardoor steeds meer onder druk te vernieuwen en veranderen. De gevolgen zijn armoede, massale migratie uit het berggebied en landdegradatie. Vaak slaan strategieën voor natuurbehoud en duurzamere ontwikkeling van land en grondstoffen niet aan, omdat ze haaks staan op de kortetermijnbelangen van de lokale bevolking.


bron: wikki https://nl.wikipedia.org/wiki/Himalaya#NatuurBronnen:

 • -
 • -
Bronvermelding ontbreekt

Düsseldorf (tsm)[edit]

Düsseldorf is een stad in duitsland en ligt aan de rijn. Düsseldorf is de op zes na grootste stad van duitsland. Düsseldorf telt meer dan 600 duizend inwoners. Düsseldorf ligt ten noorden van keulen en ligt ook vlakbij de Nederlandse grens. Als het bijna kerst is is er een hele grote kerstmarkt op de kerstmarkt kan je eten en leuke spulletjes kopen.

luchthaven
düsseldorf heeft een luchthaven genaamd flughafen düsseldorf. Flughafen düsseldorf licht maar 40 kilometer van nederland vandaan en is dus super bekend bij nederlanders. Het is namelijk voor sommige nederlanders dichterbij dan schiphol. de luchthaven is de grootste samen met München de grootste luchthaven van Duitsland.

winkelstraat
een bekende winkelstraat in düsseldorf is de königsallee je hebt aan de ene kant winkels en dat zijn meestal dure winkels en aan de andere kant bankjes om lekker te gaan zitten. in de winter is er ook een kerstmarkt.

Bronnen: https://wikikids.nl/D%C3%BCsseldorf

Wervelwind/tornado (tsm)[edit]

Een tornado is een hele harde wind die lijkt op een draaikolk. De meeste tornado’s zijn in Amerika te vinden om precies te zijn Tornado Alley. Tornado Alley is een plek in Amerika en er zijn daar veel tornado’s omdat warme lucht (van het Oosten) en koud lucht (van het Weste) tegen elkaar strijden. Tornado’s komen bijna nooit voor in West Europa.

ontstaan van een tornado
Een tornado is eigenlijk een gevecht tussen warme lucht en koude lucht. De koude lucht gaat met een enorm hoge vaart langs het koude lucht en zo ontstaat eigenlijk een tornado. Als de tornado, als een soort magneet de aarde aanraakt kan hij alles vernielen.

jagen in de storm
Er zijn mensen die op tornado’s jagen die worden ook wel stormjagers genoemd. De stormjagers gaan niet voor de lol naar tornado’s maar om meer te weten te komen over tornado’s. ze willen bijvoorbeeld weten hoe lang een tornado er is of om te kijken hoe extreem die wordt of wanneer die komt. Meestal doen ze dat met hele zware wagens maar ze doen het ook met vliegtuigen.

soorten tornado’s
Er bestaan 3 tornado soorten: waterhoos, windhoos en stofhoos een hoos betekent harde wind. Bij het ontstaan van een hoos komt meestal een soort witte slurf uit de wolken dit heet een tornado. Een tornado kan soms meerdere witte slurven hebben. Een tornado kan overal plaatsvinden op het strand in de woestijn in de zee en zelfs als er sneeuw ligt. Een stofhoos krijg je als de tornado op zand aan het ronddraaien is. Een waterhoos krijg je als de tornado op het water is.

bronnen: https://wikikids.nl/Tornado, https://www.youtube.com/watch?v=wP80jecn0Ns

Werkwijze[edit]

Voor het einde van de week:

Klaar en voldoende? Check ...

 • Bronnen
 • Spelling en leestekens
 • Zinsbouw
 • Woordgebruik
 • Informatie

Wikimendia

https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page