Misdrijven en overtredingen

From Samenleving
Jump to navigation Jump to search

Inleiding[edit]

Een misdrijf is als iemand iets doet wat volgens de wet strafbaar is. Het gaat om misdrijven die slachtoffers veel schade kunnen toebrengen, bijvoorbeeld overvallen of inbraken. De politie is er om deze misdaden te onderzoeken en of te beboeten. Als het een erger misdrijf is wordt de verdachte voor het gerecht geroepen en wordt door de rechter gestraft.

Het verschil tussen een overtreding en een misdrijf[edit]

Misdrijven en overtredingen zijn beide misdaden, misdaden kunnen een overtreding of een misdrijf zijn. Overtredingen zijn lichte strafbare feiten, zoals openbare dronkenschap of een verkeersovertreding, deze zaken worden behandeld door de kantonrechter. Bij overtreding krijg je vaak alleen een boete. Misdrijven zijn ernstigere strafbare feiten, diefstal, zoals de handel in drugs of moord, deze zaken worden door de rechters van de rechtbank behandeld. Bij misdrijven krijg je vaak een gevangenisstraf of een hele hoge boete. Zowel overtredingen als misdrijven komen op je strafblad:

Encyclo.nl: "Vermelding in het strafregister dat aantekeningen bevat over de keren dat iemand in het verleden verdacht werd van strafbare feiten."

Slot[edit]

Het belangrijkste verschil tussen een misdrijf en een overtreding is dus de straf die je er voor krijgt. Dus voor een misdrijf krijg je een veel hogere straf dan voor een overtreding.

Bronvermelding[edit]

https://www.politie.nl/themas/thema/misdrijven-en-overtredingen.html https://www.rietbergadvocaten.nl/wat-is-het-verschil-tussen-een-overtreding-en-een-misdrijf/ https://www.encyclo.nl/begrip/strafblad#:~:text=Strafblad-,Vermelding%20in%20het%20strafregister%20dat%20aantekeningen%20bevat%20over%20de%20keren,sepot%2C%20vrijspraak%2C%20veroordeling). https://www.rijbewijsingevorderd.nl/wanneer-krijg-ik-een-strafblad#:~:text=U%20krijgt%20een%20strafblad%20wanneer,Uittreksel%20uit%20de%20Justiti%C3%ABle%20Documentatie.&text=Zelfs%20als%20u%20wordt%20vrijgesproken,jaren%20op%20uw%20strafblad%20staan.

Links[edit]

https://www.youtube.com/watch?v=qhq1fX3zBgA