Rechtvaardigheid

From Samenleving
Jump to navigation Jump to search

Inleiding (25 woorden)[edit]

In Nederland kennen we natuurlijk een vorm van rechtvaardigheid, bijvoorbeeld in de handel. Wat is rechtvaardig? Wanneer spreken we van rechtvaardigheid?

Kop 1 (75 woorden)[edit]

Rechtvaardigheid is een manier van juist en eerlijk handelen. We hebben daar verschillende voorbeelden van. Rechtvaardig zijn is dat je redelijk bent, iedereen krijgt evenveel kansen voor het vertellen van zijn verhaal. Je maakt geen beslissingen waarmee je de ander volledig benadeeld. Je hoeft dus niet perse gelijk te hebben maar een goede deal, dat is belangrijk! Stel je hebt iets gekocht van 10,- euro, en je verkoopt het voor 90,- euro terwijl de prijs helemaal niet gestegen is. De koper heeft geen idee hoe erg de prijs gestegen is en trapt er volledig in. Hier zien we een onrechtvaardige deal, en een domme.

Kop 2 (75 woorden)[edit]

In rechtvaardigheid zit het woord ‘’recht’’. Die band met ‘’recht’’ en rechtvaardigheid is eigenlijk niet zo groot. Bij het woord ‘’recht’’ denken we aan iemand die gestraft wordt omdat hij iets gestolen heeft, of dat jij evenveel recht hebt om naar school te gaan als ieder ander kind in Nederland. Het heeft niet met regels te maken maar met het moeilijke woord ethiek. We leggen Ethiek in de volgende alinea uit.

Kop 3 (75 woorden)[edit]

Ethiek houd eigenlijk in wat de onderlinge regels zijn die niet geschreven staan, die dus niet letterlijk in het wetboek staan. Zoals dat je een oud vrouwtje helpt oversteken. We kunnen daar best lang over nadenken, filosofen (mensen die veel nadenken over onderwerpen, vaak zonder antwoord) denken al lang na over wanneer iets echt rechtvaardig is. Ze denken dan vooral na over wat de uiteindelijke norm is van het menselijk handelen.

Slot/samenvatting (50 woorden)[edit]

Als je dus kijkt naar rechtvaardigheid, denk je aan iets wat onderling tussen mensen gaat. De handel is echt een groot iets waar rechtvaardigheid in te pas komt. Als je dus ooit gaat handelen, denk aan de punten hoe je rechtvaardig kan handelen, dat is een deal die dus voor allebei de partijen goed uitkomt.

Bronvermelding[edit]

https://hetnlpcollege.nl/rechtvaardigheid/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtvaardigheid https://nl.wikipedia.org/wiki/Ethiek#:~:text=Ethiek%20(Grieks%3A%20%C3%A8thos%2C%20gewoonte,bezinning%20over%20het%20juiste%20handelen.

Links[edit]