Sociale ongelijkheid

From Samenleving
Jump to navigation Jump to search

Sociale ongelijkheid speelt zich in het dagelijks leven voor en we hebben het soms niet een in de gaten. Mijn verslag gaat daarom over sociale ongelijkheid. Het valt ons vaak niet op dat mensen die in een een vrijstaand huis wonen een ander leven leven dan mensen die in een flatgebouw moeten wonen.

Verschillen[edit]

Sociale ongelijkheid is het duidelijke verschil van behandeling en waardering op basis van positie en leefstijl van mensen. Ook rechten en plichten zijn niet gelijk verdeeld tussen de mensen. Verschil in kennis en vermogen bezit het opgeleide deel van de wereld. Deze mensen verdienen dus ook geld. Maar je bent niet dom en bezit geen goede informatie dat de wereld misschien nodig moet horen. Alleen omdat je niet naar school bent geweest betekent het voor veel dat je stem niet gehoord hoeft te worden.

De VS[edit]

Je ziet bijvoorbeeld bij de BLM (Black Lives Matter) protest dat ze in een ongelijke situatie zitten en verandering eisen om de volgende jaren te kunnen overleven. Het grootste gedeelte van gekleurde mensen in Amerika en Nederland zijn er heen gevlucht of geëmigreerd. En de meerderheid van deze groep mensen heeft geen opleiding gehad. Dit betekent dat hun kinderen minder snel naar een goede school kunnen gaan, waardoor de kans op een goede baan ook heel klein is. Geen goede baan, geen goede toekomst.

Laatst in het nieuws was de Capitool bestormd doorduizenden Trump supporters. Nadat het rondom de Capitool rustig werd ging het internet tekeer. Een vaak voorkomend plaatje was een foto van de duizenden ‘witte’ terroristen die het Capitool bestormde, en onder die foto nog een foto maar van de BLM protest. Op dat onderste plaatje zie je alleen lange rijen politie en militairen. Geen ene protestor te zien. Dit is een duidelijke plaatje van de ongelijkheid van meningsuiting en een vage begrip van welke regels wel en niet gelden voor de burgers van Amerika.

Samenvatting[edit]

Het valt ons vaak niet op dat mensen die in een een vrijstaand huis wonen een ander leven leven dan mensen die in een flatgebouw moeten wonen. Of als je een ander kleur huid hebt dan wit, dat sommige regels opeens heel streng op jou gericht worden. Het sociale ongelijkheid speelt zich in het dagelijks leven af. En het kan in het groot zijn, maar ook in het klein.

Bronnen[edit]

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_ongelijkheid

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/166471-spanningen-tussen-soennieten-en-sjiieten.html

https://myprivacy.dpgmedia.nl/consent?siteKey=PUBX2BuuZfEPJ6vF&callbackUrl=https%3a%2f%2fwww.volkskrant.nl%2fprivacy-wall%2faccept%3fredirectUri%3d%252fcolumns-opinie%252fopinie-klassen-leert-dat-het-om-goed-onderwijs-draait%257eb9136a41%252f

https://twitter.com/oliviamunn/status/1346933669869481986

https://edition.cnn.com/2021/01/06/politics/us-capitol-lockdown/index.html

https://www.vox.com/world/2017/6/20/15829416/london-fire-grenfell-tower-explained-political-crisis

https://www.offerteadviseur.nl/categorie/bouw/verbouwing/kosten-nieuwbouw-vrijstaand/